maanantai 21. helmikuuta 2011

Etelä-Saimaa: Suomen turvapaikkamenettelystä netissä tarkka selostus arabiaksi

Etelä-Saimaa: Suomen turvapaikkamenettelystä netissä tarkka selostus arabiaksi 21.2.2011

Arabiankielinen nettisivu ahtaa pikkutarkat ohjeet ja valmiit repliikit Suomesta turvapaikkaa hakeville Irakin kurdeille.

Hakijoita varoitetaan kielitestistä, joilla Suomessa on ryhdytty selvittämään hakijan oikeaa kotipaikkaa, kun tämä väittää olevansa Kirkukista.

Suomen maahanmuuttoviranomaiset ovat voineet tutustua ajantasaiseen ja laajaan ohjeistukseen kuukauden ajan.

Ohjeiden laatijat eivät anna kovin hyvää kuvaa viranomaistoiminnasta. Päätöksistä puuttuu johdonmukaisuus ja järjestelmällisyys.

Ulkomaalaispoliisi näyttäytyy ohjeissa elokuvien maalaispoliisina. Kuulustelukerroilla toistuvat samat kysymykset, joihin voi etukäteen valmistautua.

Ajantasaisuudessaan tiedot ovat osittain erittäin hyviä.

”Hyvät veljet, te kaikki olette tietoisia Eurodac-sormenjälkijärjestelmästä. On niitä, joiden sormenjälki on tallennettu Kreikassa. Turvapaikanhakijoita ei käännytetä, mikäli heidän sormenjälkensä on tallennettu vain Kreikassa”, neuvotaan www.Iraqirabita.org -sivustolla.

Uusi viranomaiskäytäntö oli päivitetty sivulle jo ennen kuin Suomi teki päätöksen olla palauttamatta Kreikkaan siellä rekisteröityjä turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo antaa tunnustusta poikkeuksellisen kunnianhimoiselle yritykselle kuvata Suomen viranomaiskäytäntöjä.

Lue lisää maanantain Etelä-Saimaasta.

______________________________________________

Nettisivu ohjaa irakilaisia turvapaikanhakijoita Imatralle

Tarkat neuvot
Arabiankielinen nettisivu antaa pikkutarkat ohjeet ja repliikit Suomesta turvapaikkaa hakeville irakilaisille.

Esimerkiksi Suomeen ei kannata tuoda sentin ja kahden sentin kolikoita, koska ne paljastavat oleskelun toisessa euromaassa. Matkakertomuksen pitää olla epämääräinen, ja siihen kuuluu rasittava kuorma-automatka halki Euroopan.

Imatralle kehuja
Imatra on ohjeiden mukaan ihanteellinen paikka ilmoittautua poliisille. Sen sijaan ohjeet neuvovat välttämään Helsinkiä, jossa on paljon turvapaikanhakijoita.

Turkua mainostetaan kauniiksi. Hyvää siellä on myös suuri irakilainen yhdyskunta. Myös Kotka, Hamina ja Kouvola mainitaan otollisina tulokaupunkeina.

Ajantasaista
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi ohjeistuksen ajantasaisuudessaan kunnianhimoiseksi yritykseksi.

Sivulla pystyttiin esimerkiksi kertomaan jo ennen Suomen tekemää virallista päätöstä, että täältä ei palauteta enää Kreikkaan turvapaikanhakijoita.


-----------

Netti neuvoo oikeat vastaukset irakilaiselle turvapaikanhakijalle

Hannu Ojala

Irak-yhdistyksen nettisivuilla opastetaan arabiaksi mallivastauksin toiminta turvapaikkaa haettaessa. Maahanmuuttoviranomaiset saivat käyttöönsä käännöksen ohjeista kuukausi sitten. Sivuilta löytyi viranomaiskäytäntöjen viimeisin tieto.

Irakilaiset turvapaikanhakijat kertovat Suomessa poliisille tarinansa valmiin käsikirjoituksen avulla.

Poliisilla ja maahanmuuttoviranomaisilla on kuukauden ajan ollut käytössään arabiankieliseltä nettisivulta suomennettu yksityiskohtainen viranomaiskäytäntöjen esittely ja valmentautumisohje Suomeen tuleville.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo on törmännyt vastaavanlaisiin ohjeisiin aiemminkin. Uusin tapaus saa kuitenkin ammatti-ihmiseltä tunnustusta ajantasaisuudestaan ja monipuolisuudestaan.
-Tämä on aivan kunnianhimoinen yritys, ja tieto on jopa ihan paikkansa pitävää.

Ohjeiden kirjoittajat ovat Revon mielestä olleet hyvin perillä esimerkiksi turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin liittyvien käytäntöjen muuttumisesta.

Teksti on käännetty samana päivänä, kun Suomi päätti olla palauttamatta Kreikan kautta Suomeen tulleita henkilöitä.

Ohjeissa tiedetään jo silloin, että pelkästään Kreikassa otetut sormenjäljet eivät aiheuta palauttamista rekisteröintimaahan.
-Joskus käy niin, että muutoksista tietävät viranomaiskenttää nopeammin asiakaskunta ja tulevat hakijat, Repo huomauttaa

Erityisen hyvänä Esko Repo pitää sitä, että ohje neuvoo säilyttämään ja esittämään viranomaisille aidot matkustusasiakirjat.
-Yleensä tahtoo olla niin, että 80-90 prosenttia tulee ilman asiakirjoja.

Etelä-Karjalan poliisin ulkomaalaisryhmän johtaja Jarmo Junna ei halua viranomaisena tarkemmin kommentoida ohjeistuksen tarkkuutta.

Junnan mielestä tekstistä välittyvät yhden tai muutaman henkilön omat kokemukset.


-----


Suomeen seitsemässä päivässä

"Älä jätä poliisille yhtään porsaanreikää, joka koituu koko matkan tuhoksi"


"Hyvät veljet, on totta että naimaton turvapaikanhakija saa 146 euroa per 15 päivää ja että yhdessä asuvat aviopuolisot saavat kumpikin vähän vähemmän, mutta jos heillä on lapsia, saa jokainen lapsi myös tietynsuuruisen lapsilisän.


Kielitestiohjelmaa on alettu soveltaa noin kuukausi sitten...Tämän ohjelman avulla on käynyt ilmi, että valtaosa kurditurvapaikanhakijoista on valepakolaisia.


Hyvät veljet, Suomi on avoin maa pakolaisuudelle. Pakolaisuus on Suomessa kuitenkin uusi ilmiö ja viranomaiset ovat kokemattomia käsittelemään turvapaikkahakemuksia. Tämä selittää miksi Suomen turvapaikkahakemuksia käsittelevien viranomaisten päätöksentekomenettelystä puuttuu johdonmukaisuus ja järjestelmällisyys.


Hyvät veljet, te kaikki olette tietoisia Eurodac-sormenjälkijärjestelmästä. ON niitä, joiden sormenjälki on tallennettu Kreikassa. Turvapaikanhakijoita ei käännytetä, mikäli heidän sormenjälkensä on tallennettu vain Kreikassa.


Huhu siitä, että turvapaikan saaminen Suomesta on takuuvarma asia, ei pidä paikkaansa.


Neuvomme kaikkia, jotka ovat yrittäneet turvapaikkaa Ruotsista ja saaneet kielteisen päätöksen, olla yrittämättä Suomeen, koska heidän sormenjälkensä näkyvät helposti Suomessakin. Älkää siis vaivautuko ja muistakaa, että turrilla on suuri rooli Suomessa, koska Suomen viranomaisilla on vähän kokemusta työskentelystä turvapaikanhakijoiden kanssa.


Jos haluat hakeutua muihin kaupunkeihin, joissa turvapaikkahakemusten käsittely ja päästy haastatteluun on nopeampaa, sinun tulee suuntautua Kotkaan, Lahteen, Imatraan, Haminaan tai Kouvolaan.


Jos tulet Suomeen Ruotsin kautta meriteitse, sinun ei tarvitse huolestua asiakirjoista, koska passintarkastusta ei ole. Täällä Suomessa valtaosa turvapaikanhakijoista liikkuu ja matkustaa vapaasti, vaikka osalla heistä ei ole oleskelulupaa. Tämä tapahtuu siten, että toinen henkilö varaa matkaliput heidän puolestaan.


Älä tuo suuria summia rahaa euroissa, koska täällä niiden lähtöpaikka paljastuu helposti. Muista myös, että Suomessa ei esimerkiksi käytetä yhden ja kahden sentin kolikoita. Pienin kolikko on 5 senttiä.


Sinun kannattaa sanoa, että tulit Turkin kautta salakuljettajan välityksellä, jolle maksoit 15 000 dollaria. Kerrot, että jäit Istanbuliin noin viikoksi, jonka jälkeen salakuljettaja vei sinut johonkin, mistä nousit kuorma-autoon. Kerrot, ettet muista salakuljettajaa etkä tiedä kuorma-auton merkkiä, väriä tai rekisterinumeroa, et myöskään tunne kuljettajaa. Muista nämä asiat hyvin, jottet vahingossa erehdy.


Saadakseen tietää, onko matka tehty meriteitse tutkintaviranomainen kysyy sinulta, oletko tuntenut kuorma-auton keinuvan matkan aikana. Tähän vastaat, että olit niin väsynyt, ettet pystynyt kiinnittämään huomiota mihinkään asiaan. Tämä tapahtuu siis kolmannella tutkintakerralla."


-----


Satu salakuljetuksesta

Hannu Ojala

Imatralla on nyt hiljaisempaa kuin pari vuotta sitten.

Silloin poliisilaitoksen ovelle ilmaantui viikoittain puolisenkymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa.

Yleisesti tiedettiin, että turvapaikkaliikenteen vilkastutti Ruotsin tiukentunut palautuslinja.

Imatra oli Euroopan viimeisimpiä rantoja jatkaa oleskelua, kun aika Ruotsissa oli käymässä loppuun.

Arabiankielisen nettisivun ohjeet turvapaikkaa hakevalle vahvistavat monelta osin Ruotsin ja Suomen keskinäisen riippuvuuden.

Lauttaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä kerrotaan yksityiskohtaisesti. Turvapaikkaa varoitetaan hakemaan Suomesta, mikäli henkilö on rekisteröitynyt jo Ruotsissa.

Ohje muistuttaa, että Suomen ja Ruotsin välillä voi matkustaa ilman asiakirjoja. Liput voi ostaa toisen henkilön nimiin.

Pienen herkän maininnan saa myös satamakaupunki Turku, jossa on suuri irakilainen siirtokunta.

Näyttää pikemminkin siltä, että Suomi oli ja on naapurin maahanmuuttopolitiikan paisuntasäiliö ja väistöalue.

Papereita laitetaan kuntoon täällä ja sitten palataan entiseen yhteisöön.

Kertomus yli viikon kestäneestä raskaasta matkasta kuorma-auton lavalla läpi Euroopan Suomeen vastaa monen mielikuvaa ihmissalakuljetuksesta.

Se on sellainen kaikkien hyväksymä virallinen satu.