maanantai 14. helmikuuta 2011

Svenska YLE: Pakolaiset epätoivottuja monissa kunnissa

Svenska YLE: Flyktingar ovälkomna i många kommuner 14.2.2011
YLE Arenan: Kommuner i Egentliga Finland tar emot flyktingar (audio)

Suuri osa Suomen kunnista ei halua ottaa vastaan oleskeluluvan saaneita pakolaisia. Mutta Varsinais-Suomessa kolme uutta kuntaa on vähitellen avannut oviaan pakolaisille.

Kaarina, Naantali ja Lieto menevät vastavirtaan. Jo viime vuonna kunnat ottivat yhteensä noin 20 pakolaista.

Vuonna 2010 oli sisäasiainministeriön tavoitteena, että kunnat ottaisivat vastaan 2200 oleskeluluvan saanutta pakolaista, mutta vain puolet tästä voitiin sijoittaa kuntiin.

"Taloussyitä käytetään tekosyinä"

Mutta vaikka tilanne Varsinais-Suomessa näyttää nyt paremmalta, voisivat kunnat tehdä enemmän pakolaisten hyväksi, sanoo maahanmuuttojohtaja Kalle Myllymäki ELY-keskuksesta. Etenkin suuret kaupungit Turku, Salo ja Raisio voisivat ottaa enemmän.

Myllymäen mukaan vaikeudet pakolaisten sijoittamisessa selittyvät osin sillä, että turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut viime vuosina. Mutta myös kuntien asenteet ovat iso ongelma. Kielteisen päätöksen perustelu taloudellisilla syillä on vain tekosyy, hän sanoo.

Vaalit keskeyttävät selvitykset

Suunnitelmat laajentaa pakolaisten vastaanottoa pannaan jäihin vaalien ajaksi. Tämä tarkoittaa, että ELY-keskus ei selvitä uusien kuntien halua ottaa vastaan pakolaisia kuin vasta vaalien jälkeen. Syynä tähän on se, ettei kuntien suhtautumisesta pakolaisiin haluta tehdä vaalikysymystä, sanoo Myllymäki.

---

Kalle Myllymäki, maahanmuuttojohtaja, ELY-keskus:
Kysymys on herkkä. On [vastaanottoa] vastustavia argumentteja, joten ehkä ajankohta ennen vaaleja ei ole paras mahdollinen.

(käännös)