tiistai 15. helmikuuta 2011

HS: Rikoksista epäillyt yritykset siivoavat kouluja ja päiväkoteja Espoossa

Helsingin Sanomat: Rikoksista epäillyt yritykset siivoavat kouluja ja päiväkoteja Espoossa 15.2.2011

Useita Espoon päiväkoteja ja kouluja siivoavat yritykset, joita epäillään talousrikoksista. Yritysten asiakkaiden joukossa on myös suuria kauppaliikkeitä ja logistiikkayhtiöitä.

Asia on tullut ilmi Länsi-Uudenmaan poliisin laajassa siivousalan talousrikostutkinnassa. Tutkinnan yhteydessä on rikoskomisario Minna Immosen mukaan tullut ilmi kuittikaupan ja pimeän työvoiman käytön lisäksi sekä ihmisten että yhteiskunnan hyväksikäyttöä.

Poliisi epäilee, että yrityksissä on ollut ulkomaalaisia työntekijöitä, joille ei ole välttämättä maksettu palkkaa lainkaan.

Toisaalta poliisi epäilee, että yrityksissä on ollut useita työntekijöitä, joille on maksettu palkka pimeänä ja jotka ovat samaan aikaan nostaneet erilaisia sosiaalietuuksia.

Espoon kaupungin sopimukset edellyttävät siivousyrityksiltä alihankkija- ja työntekijäluetteloiden toimittamista, kertoo kaupungin kiinteistönhoitoliikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Siivouspäällikkö Aija Leino kertoo, että alihankkijaluetteloja ei ole kuitenkaan saatu tai pyydetty järjestelmällisesti kuin vain silloin, jos on tullut esille ongelmia. Työntekijälistoja ei Leinon mukaan ole pyydetty.

Leino kertoo, että nyt epäilyn alla olevat yritykset siivoavat kaupungille edelleen, koska kaupunki ei ole saanut näyttöä väärinkäytöksistä.

Vaikka luetteloita ei järjestelmällisesti pyydetä, Leinon mukaan yritysten käyttämät alihankkijat ovat kuitenkin muuten pääosin tiedossa ja eri kohteissa siivoavat ihmiset tiedetään melko hyvin.

Poliisilla on asiasta toisenlainen käsitys.

"Poliisin on ollut esitutkinnassa lähes mahdotonta saada tietoja siitä, ketkä kohteissa todellisuudessa siivoavat", Immonen sanoo.

Hän huomauttaa, että on myös turvallisuuskysymys, jos työntekijöistä ei ole mitään tietoa.