perjantai 18. helmikuuta 2011

Svenska YLE: Fredrik Wahlström: Mjukisytterhögern

Svenska YLE: Fredrik Wahlström: Mjukisytterhögern 18.2.2011

Ytterhögern brukar i allmänhet lyckas registrera ett eller flera partier inför riksdagsval. I år är det ett - Frihetspartiet. Namnet skvallrar om en liten förnyelse, skriver Fredrik Wahlström...

Nu är man inte mera blåvit eller fosterländsk - inspirationen kommer från Västeuropa. I Holland fick Partij voor de Vrijheid över 15 procent av rösterna i parlamentsvalet 2010, främst genom att rida på anti-islamska stämningar.

Teserna som Vapauspuolue-Frihetspartiet ställde upp i höstas räknar upp de traditionella auktoritära kraven: mer poliser, tvångsgymnastik i skolan, "övervakning av kapitalet", städa undan tiggarna, skärp fängelsestraffen.

Men i det fullständiga valprogrammet hittar man lite ovanliga slagord: skydda de västerländska värderingarna: individens frihet, trosfrihet! Jämlikhet i arbetslivet mellan kvinnor och män! Ta den religiösa militarismen på allvar!

Det är förstås "kritiken" av islam som tillåter ytterhögern att låna sin retorik. Förr i tiden var det de degenererade "västerländska värderingarna" som skulle leda nationen till undergång. Nu låter man som mjukisliberaler när man oroar sej för de "fanatiska och militaristiska muslimerna".

Oberoende av partiets snedvridna bild av islam och muslimer kan man undra hur långt medlemmarna går i sin "kamp" för individens frihet? Borde frihetspartiet i västeuropeisk anda kräva att den allmänna värnplikten slopas och jobba för en könsneutral äktenskapslag?