lauantai 19. helmikuuta 2011

Sisuradio: Suomen maahanmuuttajat kuin ruotsinsuomalaiset ennen

Sisuradio: Suomen maahanmuuttajat kuin ruotsinsuomalaiset ennen 19.2.2011

Suomessa perjantaina alkava ruotsinsuomalaisista kertova televisiosarja Kansankodin kuokkavieraat kuumentaa tunteita internetissä jo ennen kuin sen ensimmäistäkään osaa on esitetty. Keskustelua on käyty etenkin itseään maahanmuuttokriitiisiksi kutsuvien hommafoorumilaisten palstalla.

- Voidaan tietysti kysyä, ketkä keskustelevat ja liittyykö se jotenkin lähestyviin eduskuntavaaleihin, sanoo yksi sarjan ohjaajista Markku Heikkinen Sisuradiolle.

Keskustelijat ovat ihmetelleet sitä, että Ruotsiin lähteneitä suomalaisia verrataan sarjassa Suomeen tänä päivänä tuleviin siirtolaisiin. Heikkisen mielestä vertaus ei kuitenkaan onnu.

- Ruotsinsuomalaisten tilanne 1960- ja -70-luvuilla muistuttaa hirveästi Suomeen nyt tulevien maahanmuuttajien tilannetta. Paljolti on kyse kielen osaamisesta: mitä kieltä koulussa puhutaan ja mitä kieltä lapset oppivat, Heikkinen sanoo.

Elintasopakolaisiako?

Intohimoja on herättänyt myös TV-sarjan nimi Kansankodin kuokkavieraat ja se, että ohjelman omilla nettisivuilla ruotsinsuomalaisia kutsutaan elintasopakolaisiksi.

- Tällä sarjalla ei ole todellakaan tarkoitus loukata tai nälviä ruotsinsuomalaisia vaan päinvastoin tuoda heidän elämänkohtaloitaan ja tunteitaan esille, Markku Heikkinen korostaa.

Ruotsinsuomalaisista kertova Kansankodin kuokkavieraat on kahdeksanosainen TV-sarja, joka esitetään Suomessa perjantaista 18.2. alkaen Ylen Teema-kanavalla. Sitä ei nähdä Ruotsissa, sillä TV Finlandilla ei ole esitysoikeuksia kanavan ohjelmiin.