torstai 24. helmikuuta 2011

HS: Homous ei riitä syyksi turvapaikalle Suomessa

Helsingin Sanomat: Homous ei riitä syyksi turvapaikalle Suomessa 24.2.2011

Homoudesta johtuva vaino riittää Suomessa vain harvoin perusteeksi myöntää turvapaikka. Hakuperusteena seksuaalisesta suuntautumista johtuva vaino on kuitenkin yleinen.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi, että viime vuoden noin 4 000 turvapaikanhakijasta "kolminumeroinen luku" käytti seksuaaliseen suuntautumiseensa kohdistuvia vainoja hakuperusteena.

Seksuaalinen tasavertaisuus (Seta), Suomen Amnesty ja Vapaa liikkuvuus -verkosto kampanjoivat parhaillaan homouteensa kohdistuvien vainojen vuoksi kolme kertaa turvapaikkaa hakeneen zimbabwelaismiehen puolesta.

Mies tuli Suomeen it-alan opiskelijaksi vuonna 2002. Hän haki turvapaikkaa seuraavana vuonna, kun Zimbabwen viranomaiset saivat tietää hänen homoudestaan.

Mies ei ole saanut turvapaikkaa vaan Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksen.

Järjestöt pyrkivät nyt keskeyttämään käännytysprosessin. Ne järjestivät eilen keskiviikkona mielenilmauksen Kolmen sepän patsaalla Helsingissä.

Homoseksuaalisuus on edelleen rikos yli 70 maassa. Kuolemanrangaistukseen siitä voidaan tuomita Iranissa, Jemenissä, Mauritaniassa, Nigeriassa, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Homoseksuaalisuus on tabu useissa Lähi-idän ja Afrikan valtioissa, ja siitä voidaan tuomita vankeutta.

Ugandan seksuaalivähemmistöjen oikeudet nousivat otsikoihin viime syksynä, kun ugandalainen iltapäivälehti Rolling Stone julkaisi sadan ugandalaisen homon nimen ja kuvan ja kehotti hirttämään heidät.

Suomessa homous oli rikos vuoteen 1971, ja sairausluokituksesta se poistettiin vuonna 1981.