keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Kristiina Kouros: Alkoholikärpänen ja maahanmuuttohärkänen tapasivat torilla

Savon Sanomat, kolumni, Kristiina Kouros: Alkoholikärpänen ja maahanmuuttohärkänen tapasivat torilla 23.2.2011

Olen totta puhuen lopen kyllästynyt keskusteluun maahanmuutosta. Monestakin syystä, mutta kerron tässä kolumnissa syistä tilastollisesti puhuttelevimman. By the way, pahoittelen jo etukäteen tämän kolumnin numerotulvaa. Se on peräisin lähinnä Väestörekisterikeskuksen tilastoista. Kestäköön jokainen, jota aihe puhuttelee.

Muut voivat suoraan lukea kirjoituksen viimeiset faktat. Ne yksistään riittänevät selittämään otsikon.

Ja ihmetykseni: Miksi kaikki tämä hälinä maahanmuutosta?

Faktaa: Suomi on yksi Euroopan harvimmin asutuista maista, asukastiheys on noin 17 ihmistä neliökilometrillä. Suomessa väestö ikääntyy tällä hetkellä nopeimmin koko Euroopassa.

Faktaa: Suomessa asuu tällä hetkellä ulkomaan kansalaisia reilut 150 000. Suomen kansalaisuuden saaneita maahanmuuttajia ei vanhemmista väestötilastoista erota, mutta vuosien 2006-2009 välillä heitä oli yhteensä noin 18 000 ja ottaen huomioon maahanmuuttotrendit, tiedetään että tämä luku on aiemmin ollut ennemminkin pienempi kuin suurempi.

Eniten maahanmuuttajia on viime vuosina tullut Venäjältä ja Virosta. Muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia on noin 200 000, reilut 3 prosenttia väestöstä. Aika iso osa tästä porukasta on töissä ja maksaa verot Suomeen.

Faktaa: Vuodesta 1973 lähtien pakolaisena Suomeen on muuttanut yhteensä noin 35 000 ihmistä, joista osa on nykyään Suomen kansalaisia ja osa on ehtinyt jo myös muuttaa pois Suomesta.

Vuositasolla tuo pakolaisten kokonaismäärä tarkoittaa sitä, että kunnat ovat vastaanottaneet keskimäärin vajaat 2 000 turvapaikanhakijaa, jonka lisäksi on eri puolille Suomea asutettu vuosittain 750 kiintiöpakolaista YK:n pakolaisjärjestön kautta. Suomessa asuvista ulkomaan kansalaisista siis jotakuinkin 1/3 on pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, 2/3 "muita", siis työn, opintojen ja ennen kaikkea rakkauden perässä muuttavia.

Faktaa: Suomesta muutetaan myös pois. Nettomuutto Suomeen 2 000-luvulla oli yhteensä vajaat 100 000 ihmistä. Mutta pidemmässä juoksussa katsottuna, voidaan laskea, että yli 1 miljoonaa suomalaista tai suomalaistaustaista on muuttanut eri puolille maailmaa (ja osa heistä on muuttanut myös takaisin). Siis yli miljoona!

Faktaa: Valtionvelka nousee tänä vuonna 85 miljardiin euroon, joka on noin 45 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Arvioiden mukaan ryyppäämisestä aiheutuu Suomelle vuosittain jopa 5 miljardin euron kustannukset. Suomessa kun on 250 000 ihmistä, jotka ovat alkoholin suurkuluttajia. Ja toinen mokoma niitä, jotka elävät riskirajalla. Ja vielä yksi osin alkoholiin selkeästi liittyvä fakta: Kodin ulkopuolelle sijoitettuna on yli 16 000 lasta ja nuorta.

Jep, jep, tiedetään. Asioiden vertailu näin on tarkoitushakuista. Mutta pistää miettimään yhteiskunnallisen keskustelun mittasuhteita. Kärpäset ja härkäset heittävät tuntuvat heittävän siinä iloista häränpyllyä yhä uudelleen.

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen juristi ja Ihmisoikeusliiton pääsihteeri