Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: EU:ssa ei tueta siirtolaisten tasausta 19.2.2011
Välimeren eteläpuolisen alueen köyhyys ryöpsähti hetkeksi eurooppalaisten silmille, kun Tunisiasta saapui alkuviikolla Italian rannikolle muutamassa päivässä tuhansia ihmisiä.
Useimmat saapuneista haluaisivat siirtolaisiksi Euroopan unionin alueelle. Vain osa tulijoista pystyy perustelemaan olevansa suojaa tarvitsevia pakolaisia. Tunisiassa on kyllä vallanvaihdon jäljiltä paikoin ryöstelyä, mutta täydessä kaaoksessa maa ei ole. Tulijoiden aalto johtuu todennäköisimmin Tunisian oman rannikkovartioinnin tilapäisestä heikkenemisestä.
Euroopan unionissa on kuultu vaatimuksia, että unionissa pitäisi jakaa tasaisemmin siirtolaisjoukkoja, joiden vastaanotto jää nyt lähinnä Etelä-Euroopan huoleksi.
Unionin pohjoisissa valtioissa tällaiselle taakanjaolle ei ole tukea. Sama vastahakoisuus on vallalla Italiaa lukuun ottamatta unionin suurimmissa maissa, osoitti tässä kuussa julkaistu amerikkalais-eurooppalainen Transatlantic Trends -kyselytutkimus. Siihen osallistuivat Euroopasta viisi suurinta EU-maata ja Hollanti.
Maissa keskimäärin yli 60 prosenttia halusi, että oma hallitus päättää edelleen, paljonko maa ottaa siirtolaisia vastaan. Vain Italiassa EU:ta pidettiin kansallisia hallituksia sopivampana päättäjänä.
Asenteet itse siirtolaisia kohtaan eivät olleet Välimeren rannikolla kyselyn kovimpia. Kielteisin oli Britannia, jonka väestöstä 67 prosenttia halusi, että laittomia siirtolaisia vaaditaan palaamaan kotimaihinsa. Kaikista EU-vastaajista näin tahtoi alle puolet.
Italialaiset ja espanjalaiset olivat kyllä huolissaan laittomasta siirtolaisuudesta mutta uskoivat unionin keskitasoa harvemmin, että laittomat maahantulijat vievät kantaväestöltä työpaikkoja. Puolueiden kanta maahanmuuttoon ohjasi äänestyspäätöksiä Italiassa ja Espanjassa vähemmän kuin muualla.
Kohu-uutiset siirtolaisista hätkähdyttävät, mutta ne ovat vasta siru todellisuudesta.
Kyselyn silmiinpistävimpiä paljastuksia oli, miten vahvasti yläkanttiin EU:ssa arvioitiin ulkomailla syntyneiden osuus oman maan väestöstä: sitä luultiin yleensä noin kaksinkertaiseksi tilastojen osoittamaan verrattuna.
Niiden määrä, jotka sanoivat maassaan olevan liian paljon ulkomaalaisia, oli EU-maissa väärien oletusten pohjalta 40 prosenttia. Luku pieneni 20 prosenttiin, kun oikea osuus oli kerrottu.