sunnuntai 27. helmikuuta 2011

YLE: KHO:n Hallberg: Isoäitien karkotustapaus oli murheellinen juttu

YLE Uutiset: KHO:n Hallberg: Isoäitien karkotustapaus oli murheellinen juttu 27.2.2011

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg korostaa inhimillisyyttä ulkomaalaisten isoäitien käännytyksiin liittyneessä jupakassa. YLE Uutisten haastattelussa Hallberg kertoo näkemyksensä asiasta. Hän kiistää viivyttäneensä karkotuspäätöksen täytäntöönpanoa.

Viime aikoina Hallbergiä on sekä kiitetty että kritisoitu siitä, että hän ei inhimillisten syiden vuoksi halunnut kiirehtiä isoäitien karkotuspäätösten täytäntöönpanoa, vaan halusi odottaa hallituksen lupaamaa kiireellistä lainmuutosta asiassa. Hän liitti päätökseen eriävän mielipiteensä.

-Katsoin, että oleskelulupa olisi ollut myönnettävä inhimillisten syiden vuoksi. En ole milloinkaan arvostellut tuomioistuimen päätöksiä, en myöskään viivyttänyt täytäntöönpanoa.

-Tässäkin oli kysymys siitä toivomuksesta, että kun hallitus oli luvannut kiireellisen lainmuutoksen, niin sanoin että ei pidä nyt hoppuilla, vaan katsotaan kuinka sen asian kanssa käy.

Hallberg kertoo, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT oli se taho, joka kielsi karkotuspäätöksen täytäntöönpanon. Sen jälkeen tuli oleskelulupa.

- Mutta niinhän siinä kävi, ettei tämä mummo Fadayel siitä päässyt nauttimaan. Hän menehtyi hyvin vaikeaan sairauteensa.

KHO:n presidentti Hallberg sanoo, että asioiden kommentointia julkisuudessa vaikeuttaa se, että sairaustiedot ovat lain mukaan salassapidettäviä.

- Kaiken kaikkiaan tämä oli murheellinen juttu inhimillisyyden kannalta. Minä toivon, että kaikki ovat tästä jotain oppineet. Toivotaan että nämä inhimilliset puolet , jotka tässä ehkä sittenkin ovat se kaikkein tärkein asia, nousisivat yhä enemmän esille.


Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin koko haastattelu on kuultavissa klo 17.15 Yle Radio Yhdessä.