keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Pääministeri Jyrki Katainen keskustelutilaisuudessa Euroopan tulevaisuudesta

Pääministeri Jyrki Katainen keskustelutilaisuudessa Euroopan tulevaisuudesta 7.9.2011

Arvoisat kuulijat, hyvät ystävät,

Eurooppa-politiikka nousi yhdeksi viime kevään eduskuntavaalien keskeisistä teemoista. Se oli hienoinen yllätys, koska yleensä vaaleissa ei EU:sta juuri puhuta. Syy kiinnostukseen tällä kertaa oli tietysti euroalueen velkakriisi.

Sanoin itse jo viime syksynä, että Suomessa tarvitaan perusteellinen keskustelu Euroopan unionin tulevaisuudesta. Olen huolissani siitä, ettei meillä käydä syvällistä kansalaiskeskustelua Suomen Eurooppa-politiikasta. Puhetta on paljonkin, mutta liian vähän vuoropuhelua.

Siksi olemme täällä tänään. EU:ssa tapahtuu juuri nyt todella isoja asioita, joilla on perustavanlaatuista vaikutusta myös Suomen tulevaisuuteen. Siksi meidän pitää käydä niistä perustavanlaatuinen keskustelu.

[...]

Viime ajat Euroopan agendaa on hallinnut talous. Mutta EU on paljon muutakin. Nostaisin tässä lyhyesti esiin kolme teemaa, joita pidän tärkeinä.

[...]

Toinen aihe on maahanmuuttopolitiikka – sekä turvapaikkapolitiikka että työperäinen maahanmuutto. Euroopan pitää jatkossakin olla maanosa, joka houkuttelee nuoria ihmisiä tekemään töitä ja rakentamaan yhteistä tulevaisuutta. Oma väkemme vanhenee vauhdilla, joten me tarvitsemme uutta verta. Rajojen sulkeminen olisi lyhytnäköistä.

Tämä ei tietenkään poista tehokkaan rajavalvonnan merkitystä – päinvastoin. Vapaan liikkuvuuden Euroopassa Suomen rajoja ei valvota vain Kymenlaakson Vaalimaalla vaan myös Maltan Vallettassa.

Siksi tarvitsemme osaavat rajavartijat, yhteiset pelisäännöt ja jouhevaa tiedonkulkua.

Olen erittäin huolestunut maahanmuuttajavastaisista äänenpainoista ympäri Eurooppaa. Maahanmuuttopolitiikasta pitää voida keskustella avoimesti. Mutta ihmisarvo ei ole asia, jonka voi kyseenalaistaa. Ihmisarvo on jakamaton ja kuuluu jokaiselle meistä lyhentämättömänä.

[...]

_____________________________________________________

Iltalehti: Katainen maahanmuuttajista: Tarvitsemme uutta verta

Pääministeri sanoo olevansa erittäin huolestunut maahanmuuttajavastaisista äänenpainoista.

Pääministeri Jyrki Katainen otti keskiviikkona EU-puheessaan kantaa maahanmuuttokeskusteluun.

- Oma väkemme vanhenee vauhdilla, joten me tarvitsemme uutta verta, Katainen sanoi.

Pääministeri sanoi olevansa erittäin huolestunut maahanmuuttajavastaisista äänenpainoista ympäri Eurooppaa. Katainen totesi, että maahanmuuttopolitiikasta pitää voida keskustella avoimesti.

- Mutta ihmisarvo ei ole asia, jonka voi kyseenalaistaa. Ihmisarvo on jakamaton ja kuuluu jokaiselle meistä lyhentämättömänä.

Pääministeri sanoo, että Euroopan pitää jatkossakin houkutella nuoria ihmisiä töihin ja rakentamaan yhteistä tulevaisuutta. Rajojen sulkeminen olisi Kataisen mielestä lyhytnäköistä.

Katainen mainitsi tehokkaan rajavalvonnan merkityksen.

- Tarvitsemme osaavat rajavartijat, yhteiset pelisäännöt ja jouhevaa tiedonkulkua.