tiistai 13. lokakuuta 2009

Aamulehti: Yksinäisyys ja opiskeluvaikeudet eivät lannista ulkomaalaista opiskelijaa

Aamulehti: Yksinäisyys ja opiskeluvaikeudet eivät lannista ulkomaalaista opiskelijaa 13.10.2009
Anna Niemelä: Kansainvälistä opiskelua ulkomailla ja kotimassa. Tutkimus korkeakoulujen englanninkielisistä koulutusohjelmista. (pdf)

Ammattikorkeakoulujen ulkomaalaiset opiskelijat ovat suomalaisia opiskelukavereitaan tyytyväisempiä opintoihinsa. -Ulkomaalaiset opiskelijat antavat suomalaisia myönteisempiä arvioita opetuksen tasosta, opettajien kielitaidosta ja ohjauksen määrästä.

-Suomalaiset opiskelijat saattavat pitää maksutonta ja korkeatasoista koulutusta itsestäänselvyytenä, jota on helppo kritisoida, kun taas monelle ulkomaalaiselle opiskelijalle koulutus on etuoikeus, sanoo tutkija Anna Niemelä.

Ulkomaalaiset opiskelijat ovat tyytyväisempiä, vaikka heillä on enemmän opiskeluvaikeuksia ja yksinäisyyttä kuin suomalaisilla opiskelukavereillaan.

Ulkomaalaiset opiskelijat kritisoivat sitä, että heillä on liian vähän mahdollisuuksia oppia suomen kieltä ja perehtyä suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan.

Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiön tuore tutkimus vertailee suomalaisten ja ulkomaalaisten opiskelijoiden kokemuksia ammattikorkeakoulujen englanninkielisistä ohjelmista. Kyselyyn vastasi 687 opiskelijaa.