sunnuntai 11. lokakuuta 2009

HS: Arvio: Professori Timo Vihavainen ennustaa lännelle synkkää tulevaisuutta

Helsingin Sanomat: Professori Timo Vihavainen ennustaa lännelle synkkää tulevaisuutta 11.10.2009

"Kun vanhempi professorismies julkaisee teoksen nimeltä Länsimaiden tuho, jo pelkkä nimi väittää paljon. Lukija virittyy odottamaan kokonaisnäkemystä, suurta synteesiä", kirjoittaa Olli Sinivaara arvioidessaan Timo Vihavaisen kirjaa.

Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorin teos ei Sinivaaran mukaan yllä kokonaisuutena nimensä tasalle. "Paikoitellen yksittäiset havainnot soittavat samaa pääteemaa. Mutta usein filosofinen punainen lanka katoaa."

Kirjan ydin ovat muutamat toistuvat pääaiheet: sivistyksen rappio, kulutuksen kaikkivalta, Suomen suhde Venäjään sekä maahanmuutto historiallisena ja poliittisena kysymyksenä.

"Jälkimmäiseen liittyy poliittinen korrektius, jota Vihavainen suomii. Kulutusvimman ohella se näyttää hänen mielestään olevan aikamme vähä-älyisyyden pahimpia oireita.", Sinivaara kirjoittaa.

"Vihavaisen maahanmuuttonäkemyksistä on jo noussut kohua. Niitä on puitu lehdissä ja verkossa. Kuten pintapuolisissa verkkoväittelyissä usein käy, huomio on kiinnittynyt irrallisiin ajatuksiin tai pelkästään sanoihin."

Sinivaaran mukaan on tärkeää nähdä, että Vihavaisen kannanotot maahanmuutosta asettuvat osaksi laajempaa, älyllisesti haastavaa hahmotusta. "Ei hän ole mikään populisti."

Sivistyksen kannalta vaarallisimmat barbaarit tulevat Vihavaisen mukaan lännen sisältä. "Heitä olemme me kaikki, jotka emme osaa arvostaa muuta kuin mielihyvää, elämyksiä ja rahaa."