perjantai 30. lokakuuta 2009

YLE: Iranilaisnaisen karkotus nostattaa vastarintaa

YLE: Iranilaisnaisen karkotus nostattaa vastarintaa 30.10.2009
Helsingin Sanomat: Suomi käännyttää pakkoavioliittoa paenneen iranilaisnaisen

Helsingin Sanomat: Kunniamurhaa pelkäävän iranilaisen naisen käännytys keskeyttiin 31.10.2009

Helsingissä osoitetaan tukea pakkoavioliittoa paenneelle iranilaiselle naisturvapaikanhakijalle. Mielenilmaisun järjestävän Vapaa liikkuvuus -järjestön mukaan naiselle ei myönnetty Suomesta turvapaikkaa, vaikka häntä uhkaa kotimaassaan kuolemantuomio.

Naisen turvapaikka-asian käsittely on kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa mutta käännytyksen toimeenpano on edelleen käynnissä.

Vapaa liikkuvuus -järjestön mukaan kaikkiaan kolme kertaa turvapaikkaa hakenut nainen on tällä hetkellä Metsälän säilöönottokeskuksessa. Järjestössä arvellaan, että nainen aiotaan käännyttää maasta maanantaina.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei ota kantaa yksittäistapaukseen.

Repo kommentoi yleisellä tasolla, että tällaisissa tapauksissa päätös tehdään kaiken olemassa olevan tiedon valossa. Jos ei voida osoittaa, että hakija joutuisi kotimaassaan vaaraan, hänelle ei myönnetä turvapaikkaa.

__________________________________________________

Vapaa liikkuvuus

Suomi on päättänyt käännyttää pakkoavioliittoa kotimaastaan paenneen naisturvapaikanhakijan Marinehin (nimi muutettu) Iraniin. Naisen tukijat ja Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestävät tiedotustilaisuuden hänen tilanteestaan perjantaina 30.10. klo 11 Uudella ylioppilastalolla (Mannerheimintie 5 B, 4.krs., kokoushuone Cajsa).
Vapaa liikkuvuus -verkoston saamien tietojen mukaan Marinehia oltaisiin käännyttämässä maasta maanantaina 2.11.2009.

Maahanmuuttovirasto ei ole myöntänyt hänelle kansainvälistä suojelua. Marinehia on pidetty lokakuun puolivälin jälkeen Metsälän säilöönottokeskuksessa käännytyksen valmistelun vuoksi. Maahanmuuttoviraston kielteinen päätös ja suunnitelmat käännyttää Marineh maasta ovat romahduttaneet hänen tilansa. Hänet on viety torstaina 29.10.2009 helsinkiläiseen sairaalaan voimakkaiden paniikkioireiden vuoksi.

Hänen vantaalaiset naisjärjestöissä vaikuttavat tukijansa ovat järkyttyneitä viranomaisten toimista. ”On uskomatonta, että naista, joka on paennut pakkonaittamista, kohdellaan kuin rikollista eikä hän saa oleskelulupaa Suomesta, vaikka häntä uhkaa kuolema Iranissa”, kommentoi Marinehin tukija Marja Liisa Toivanen Vantaalta.

On yleisesti tiedossa, että Iranin hallinto ei turvaa naisten ihmisoikeuksia, vaan aktiivisesti vainoaa naisten oikeuksien puolustajia. ”Kuinka Suomi voi käännyttää maahan naisen, jonka hänen sukunsa on ilmoittanut tappavansa ja joka ei tule saamaan kotimaansa viranomaisilta minkäänlaista suojelua”, kysyy Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Marineh on saapunut Suomeen vuonna 2006. Hän on paennut Iranista, koska hänen sukunsa päämies yritti naittaa hänet vastoin hänen tahtoaan. Häntä on yritetty pakkonaittaa kahteen kertaan, ensin Iranissa ja myöhemmin Suomessa. Liitot ovat kariutuneet Marinehin vastustukseen. Hänen Iranissa asuva sukulaisensa on ilmoittanut tappavansa Marinehin, koska perheen kunnia Iranissa on pilattu. Käännytys merkitsee Marinehille kuolemantuomiota.

Marineh on hakenut turvapaikkaa Suomesta peräti kolme kertaa ja saanut kaikkiin hakemuksiin kielteiset päätökset Maahanmuuttovirastolta. Hallinto-oikeus piti Maahanmuuttoviraston ensimmäisen kielteisen päätöksen voimassa. Myöskään korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Toisen kielteisen päätöksen käsittely on hallinto-oikeudessa kesken. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan ole keskeyttänyt käännytyksen täytäntöönpanoa, joten Marineh voidaan käännyttää maasta. Marineh on hakenut kolmannen kerran turvapaikkaa lokakuun 2009 aikana.

Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista sopia haastattelusta Marinehin kanssa riippuen hänen senhetkisestä terveydentilastaan. Tilaisuudessa puhuvat hänen tukijansa, paikalla on myös Marinehin sisar.


Lisätietoja

Katja Tuominen/Vapaa liikkuvuus -verkosto, 050 537 3103

Marja Liisa Toivanen, Marinehin tukija, 050 593 5334

_______________________________

HS: Kunniamurhaa pelkäävän iranilaisen naisen käännytys keskeyttiin

Helsingin hallinto-oikeus kielsi perjantaina tekemällään päätöksellä kunnianmurhaa pelkäävän iranilaisen naisen käännytyksen. Hän saa olla Suomessa siihen saakka, kunnes hallinto-oikeus tekee lopullisen ratkaisunsa asiassa.

Maahanmuuttovirasto päätti heinäkuussa käännyttää naisen kotimaahansa Iraniin. Nainen valitti viraston päätöksestä. Lisäksi hän vaati maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksen täytäntöönpanon kieltämistä kunnes hallinto-oikeus on käsitellyt valitusasian.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti perjantaina välipäätöksellään, että nainen saa olla toistaiseksi Suomessa.

Nainen tuli Suomeen vuonna 2006 turistuviisumilla. Perheelleen hän kertoi vierailevansa Suomessa asuvan siskonsa luona.

Nainen jäi Suomeen ja haki turvapaikkaa, koska ei suostunut pakkoavioliittoon Iranissa. Hänen setänsä ryhtyi uhkailemaan naista ja ilmoitti, että suvun kunniaa on loukattu.

Naisen tukiryhmän mukaan tilanne muuttui uhkaavaksi vuosi sitten, kun naisen veli ilmoitti olevansa valmis tappamaan hänet.

Turvapaikkaa nainen on hakenut kolmesti. Maahanmuuttovirasto on hylännyt turvapaikkahakemuksen joka kerta. Viraston mielestä turvapaikanhakijan kertomus ei ole uskottava.

Helsingin hallinto-oikeuden perjantaina antama päätös käännytyksen täytäntöönpanon keskeyttämisestä koskee järjestyksessään toista turvapaikkahakemusta. Naista on pidetty lokakuun puolivälistä saakka lukkojen takana Metsälän säilöönottokeskuksessa Helsingissä. Hänet vapautettiin säilöönottokeskuksesta perjantaina.