maanantai 19. lokakuuta 2009

Uusi Suomi: Lepäävätkö terroristit Suomessa?

Uusi Suomi: Lepäävätkö terroristit Suomessa? 19.10.2009
Uusi Suomi: Supo-pomo myönsi: Mokasin 20.10.2009
MTV3: Supo: Tämä ei ole hätävarjelun liioittelua

Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi vastasi Ylen Radio 1:llä väitteisiin, joiden mukaan Suomi olisi "lepäävien terroristien maa": kansainvälisten terroristijärjestöjen tukialue, jossa käydään lepäämässä ja josta käsin tuetaan toimintaa taloudellisesti.

-Lähtökohtaisesti Suomi on erittäin turvallinen maa, erityisesti terrorismin torjunnan näkökulmasta, mutta tietysti me haluamme pitää tämän maan tulevaisuudessakin yhtä turvallisena ja mahdollisesti turvallisempanakin, kielteli Salmi Helsingin Sanomien esiin nostamaa käsitettä Ykkösaamussa.

Salmi myönsi kuitenkin, että suojelupoliisi haluaa käyttää terrorismin torjunnassa "kaikki ne keinot ja työkalut, joita meille mahdollisuuksien mukaan tarjoutuu". Nyt uudeksi mahdollisuudeksi on noussut tähän asti tiukasti Suomen rajojen sisällä toimineen Supon etsivien lähettäminen Pohjois- ja Itä-Afrikkaan estämään Suomeen yrittävien terroristien maahantulo.

Salmen mukaan ulkomaille lähetettäisiin kerralla noin viisi yhdysmiestä, jotka toimisivat avoimesti Supon työntekijöinä. Hän kiisti Ylen haastattelussa väitteet, joiden mukaan Supo muuttuisi ulkomaantoiminnan myötä turvallisuuspalvelusta tiedustelupalveluksi.

- Kysymys on poliisin ennaltaehkäisevästä työstä, periaatteessa, hän perusteli.

Salmen mukaan historiallisessa hankkeessa on hyvin pitkälti kysymys "maahantulon edellytysten arvioinnista".

-Meidän tarkoitus on ihan selkeästi se, että pyritään torjumaan suomeen kohdistuvia uhkia, lähinnä terroristista uhkaa, mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Supon ulkomaanagenttien kohdemaita ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Helsingin Sanomien mukaan he tulevat sijoittumaan Suomen suurlähetystöihin. Salmi ei vielä halua kommentoida maakysymystä, koska noin kahden miljoonan euron lisävarat vaativan projektin rahoitus ja koko hankkeen toteutuminen on vielä epävarmaa.

Onko Suojelupoliisista tulossa tiedustelupalvelu? Ota kantaa Uuden Suomen kyselyssä.

______________________________________________

Uusi Suomi: Supo-pomo myönsi: Mokasin 20.10.2009

Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi myöntää, että Supo ei ole kertonut kansanedustajille tarpeeksi selkeästi suunnitelmistaan lähettää agentteja ulkomaille terrorismin vastaiseen selvitystyöhön. Salmen mukaan suojelupoliisi on tuonut asiaa esille eduskunnassa muun muassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä keväällä, mutta viesti ei ole mennyt riittävän hyvin perille.

-Otan sen piikkiini. Lienen itse epäonnistunut siinä, että viesti ei ole ollut riittävän selkeä. Toivon, että nyt voin näitä asioita selventää ja käydä tätä keskustelua jatkossa, Salmi pahoitteli Ylen Aamu-tv:ssä.

Kansanedustajista muun muassa ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Kimmo Kiljunen (sdp) ja Pekka Haavisto (vihr) esittivät Ylen uutisissa maanantaina närkästyksensä siitä, että eivät edes olleet tietoisia Supon linjanmuutossuunitelmasta.

-Minusta koko kysymys Supon valvonnasta ja siitä, kuka asettaa Supolle tehtäviä, on ehkä se kaikkein olennaisin. Supon perinteinen tehtävä on ollut taata kotimaassa turvallisuutta ja toimia erilaisia turvallisuusuhkia vastaan, ja ehkä sen pitäisi olla olla Supon päärooli. Jos Supolle annetaan jotain uusia tehtäviä, niin siitä pitäisi käydä parlamentaarista keskustelua, kritisoi Haavisto.

-Oli erittäin hyvä havaita tämä keskustelu. Uskon, että jatkamme sitä nyt hyvässä yhteisymmärryksessä, sanoi Ilkka Salmi tiistaina aamu-tv:ssä.

Suojelupoliisi aikoo lähettää pääasiassa Afrikkaan noin viisi yhdysmiestään, joiden tehtävänä on estää mahdollisten terroristien pääsy Suomeen. Linjanmuutos olisi historiallinen, sillä tähän asti Supo on toiminut vain Suomen rajojen sisäpuolella.

Ylen haastattelussa Salmi kumosi "villeimpiä ajatuksia" James Bond -tyylisistä agenteista, joiden tehtävänä olisi varjostaa terroristeja Afrikan kaupungeissa.

-Me toimimme lähtökohtaisesti meidän ulkomaan edustustoissa suomalaisina virkamiehinä, ja kunkin asemamaan omat viranomaiset hoitavat ne operaatiot. Ei meidän toimintavaltuudet riitä tämänkaltaisiin kysymyksiin, eikä siihen minun arvioni mukaan ole tarvettakaan.

-Ei tässä haeta mitään salaisia agentteja, vaan aivan julkisesti suojelupoliisin lipun alla toimivia virkamiehiä ja yhdysupseereja, jotka pääsääntöisesti tulevat sisältä meidän talosta, Salmi toppuutteli.