maanantai 26. lokakuuta 2009

YLE: Helsinki aloitti romanialaisten häädön

YLE Uutiset: Helsinki aloitti romanialaisten häädön 26.10.2009
Helsinki purki romanien hökkelikylän Kalasatamassa 27.10.2009

Romaniasta tulleiden telttakylää on ruvettu purkamaan Helsingissä. Yksi romanialaisten asuntokäytössä olleista konteista vietiin pois maanantaina.

Helsingin kaupunki on ryhtynyt purkamaan romanialaisten telttakylää Helsingin Kyläsaaressa. Kyläsaarenkadulta vietiin maanantaina yksi kontti. Asiasta oli sovittu nuorisoasiainkeskuksen kanssa jo aiemmin.

Kontissa asunut perhe muutti isän veljen asuntovaunuun, jossa asuu nyt kaksi perhettä.

Kyläsaaren lisäksi romanialaisia asuu Kalasataman telttakylässä. Asukkaat arvelevat, että senkin purkaminen alkaa tällä viikolla.
______________________________________

Kaupunki tyhjensi ja purki romanikerjäläisten Kalasatamaan pystyttämät majat. Osapuolten kesken on sovittu, että romanit voivat siirtää tavaransa suojaan sillan alle. Kiinteistöviraston edustajat lupaavat, että tavarat saavat olla sillan alla vajaan viikon ajan.

Helsingin Kalasatamaan majoittuneet romanit yrittivät vielä aamulla vedota paikalle tulleisiin puolenkymmeneen poliisiin, että leirin hajotusoperaatio pysäytettäisiin. He sanovat lähtevänsä alueelta marraskuun puoliväliin mennessä.

Kaupunki kuitenkin pysyi tyhjennysmääräyksessään.

Romaniasta kotoisin olevat romanit olivat pystyttäneet asumuksensa Kyläsaareen ja Kalasatamaan ns. Englantilaiskalliolle. Itse asiassa telttakylä oli säiden kylmettyä muuttunut osin hökkelikyläksi. Hökkelikylässä on asunut kymmenkunta romania.

Yksi romanialaisten asumiskäytössä olleista konteista vietiin pois jo maanantaina. Siitä oli sovittu nuorisoasiainkeskuksen kanssa jo aiemmin. Kontissa asunut perhe muutti isän veljen asuntovaunuun, jossa asuu nyt kaksi perhettä.

Helsingin kaupungin johtava turvallisuuskoordinaattori Johanna Seppälä sanoo, että romanien leirit ovat monella tavalla lainvastaisia.

- Tällaisten parakkikylien rakentaminen on mm. terveys-, palo- ja rakennuslainsäädännön vastaista, sanoo Seppälä. - Ajattelimme alunperin, että sallimme pienimuotoisen asumisen teltoissa, mutta teltoista on tullut paljon kielteistä palautetta helsinkiläisiltä.

Helsingin Diakonissalaitoksen romaniprojektin työntekijät ovat ottaneet yhteyttä Romanian suurlähetystöön. He haluavat tietää, maksaako lähetystö romanikerjäläisten matkat takaisin kotimaahan.

Kaupunki haluaa, että romanit muuttavat päätöksiä odottaessa Rastilan leirintäalueelle. Päivän taksa neljän hengen mökistä on 720 euroa kuukaudessa.

_________________________________________________________

Helsingin kalasatamaan majoittuneet Romanian romanit saivat tiistaina lähtöpassit hökkelikylästään. Helsingin kaupunki purki poliisin tuella Kalasataman metroaseman vieressä sijainneen pienen hökkelikylän.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso vaatii Helsinkiä tarjoamaan hätämajoituksen romaneille.

Koivulaakson mielestä Helsingillä on vastuu alueellaan oleskelevista ihmisistä. Hän muistuttaa siitä, että nyt puhutaan ihmisistä, joilla EU-kansalaisina on samat oikeudet kuin muilla Suomessa oleskevilla.

– Tähän kuuluu myös oikeus kerjätä, hän sanoo.

– Suomella on myös EU-jäsenmaana velvollisuus tukea näiden ihmisten pyrkimystä rakentaa parempaa elämää pakenemalla kurjuutta, syrjintää ja näköalattomuutta Romaniasta.

Ketä purku auttaa?

STT:n mukaan hökkeleissä asuneet romanit keräsivät tavaransa ja poistuivat paikalta rauhallisesti. Kalasatamassa asui 10 – 20 täysikäistä romania lastulevystä ja laudoista kyhätyissä rakennelmissa, joita lämmitettiin tynnyreistä tehdyillä kamiinoilla.

Koivulaakso pitää järkyttävänä sitä, että Helsingin kaupunki päättää hyökätä yhden ihmisryhmän elinehtojen kimppuun.

– Ketä auttaa se, että näiden ihmisten asumusto tuhotaan? Koivulaakso kysyy.

– Tämä johtaa ainoastaan entistä alkeellisimpiin asuinoloihin. Mitä alkeellisemmat asuinolot, sen suurempaa on kärsimyksen ja sairauden määrä.

Hän muistuttaa Vasemmistonuorten olleen jo aiemmin huolissaan siitä, että romaneja profiloidaan etnisesti.

Ei asuinpaikkaa

Toistaiseksi on epäselvää, mihin romanit majoittuvat jatkossa. Helsingin kaupungin mukaan he ovat maassa turisteina, minkä vuoksi kaupungin ei tarvitse majoittaa heitä. Helsingin Sanomat kirjoitti tiistaina, että kaupunki haluaa heidän muuttavan Rastilan leirintäalueelle.

Helsingissä arvioidaan oleskelevan joitakin kymmeniä romanikerjäläisiä. Kesällä määrä oli satoja.