maanantai 19. lokakuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajille kenkää ensimmäisten joukossa

YLE Uutiset: Maahanmuuttajille kenkää ensimmäisten joukossa 19.10.2009

Nousukaudella työvoimaksi palkatut maahanmuuttajat ovat värittäneet monia työpaikkoja. Joissakin yrityksissä esimerkiksi eri uskontojen määräykset huomioidaan työpaikkaruokailussa. Talouden tiukentuessa maahanmuuttajat ovat usein ensimmäisten irtisanottavien joukossa.

Täkäläiset työolot poikkeavat usein niistä, joihin maahanmuuttajat ovat tottuneet entisissä kotimaissaan. Gambiasta Suomeen muuttanut Andrew Sanneh kertoo, että Gambiassa ei työaikana taukoja pidetty.

- Siellä ei ole ruoka- tai kahvitaukoja niin kuin täällä.

Haltonilla on työntekijöitä reilusta kymmenestä kansallisuudesta. Eri uskontojen sääntöjä on Lahden tehtaan tuotantopäällikkö Pekka Kyllösen mukaan yritetty huomioida esimerkiksi ruokailussa,

- Meillä on oma ruokala ja oma kokki. Hän huomioi ruoan laitossa nekin, jotka eivät syö esimerkiksi sianlihaa. Kaikille on tarjolla sopivaa ruokaa.

Kielitaito ei aina riitä yhteisymmärrykseen

Haltomilla kokoonpanoharjoittelijana työskentelevä Andrew Sanneh muutti Suomeen reilu puolitoista vuotta sitten ja opetti kielen. Pekka Kyllönen sanoo, että maahanmuuttajia palkatessa kielitaito onkin kynnyskysymys.

- Kyllähän suomenkielen taito pitää olla vähintään ymmärrettävällä tasolla. Se on työturvallisuusasia.

Andrew Sanneh on samaa mieltä. Hänen mielestään suomenkielen oppiminen on välttämätöntä, Kun osaa kieltä, elämä helpottuu. Mutta vaikka kielitaito olisi kunnossa, kommunikaatio ei aina toimi. Yhteisöllisestä kulttuurista tuleva voi pelätä häpeää, eikä kysy esimieheltä neuvoa. Kouluttaja Maija-Leena Kemppi Koulutuskeskus Salpauksen maahanmuuttajakoulutuksesta kertoo tapauksesta, jossa autokorjaamoon meni maahanmuuttaja työntekijäksi.

- Häneltä kysyttiin, osaako hän korjata erään vian. Hän vastasi osaavansa, ettei saattaisi omaa sukuaan, kansallisuuttaan tai edustamaansa oppilaitosta häpeään. Niinpä hänet laitettiin tekemään työtä, jota hän ei osannutkaan. Homman selvittely oli aika työ!

Taantuma potkii maahanmuuttajia

Nousukaudella maahanmuuttajia palkattiin tekemään hommia, joihin suomalaisia ei riittänyt. Maija-Leena Kemppi on huomannut, että nyt suunta on toinen.

- Ihan selvästi on nähtävissä, että taantuman myötä maahanmuuttaja, jolla ei ollut ammattitaitoa tai tarvittavia kulttuurisia ja kielellisiä taitoja on ensimmäinen poislähtijä väkeä vähennettäessä.