perjantai 16. lokakuuta 2009

Iltalehti: Tabujen tilalle dialogia

Iltalehti, pääkirjoitus: Tabujen tilalle dialogia 16.10.2009

Kinastelu maahanmuuttopolitiikasta on saamassa pohdiskelevampia sävyjä.

Maahanmuuttoa koskeva keskustelu on käynyt kuumana varsinkin erilaisilla nettifoorumeilla ja saanut usein alatyylisiä sävyjä. Blogikirjoittaja Jussi Halla-ahosta on tullut punainen vaate ongelmia mieluummin hyssytteleville vihreiden ja RKP:n kellokkaille.

Osin epä-älyllisen inttämisen taso toivottavasti nousee, kun kirjankustantajatkin ovat tarttuneet aihepiiriin. Professori Timo Vihavaisen teos Länsimaiden tuho maalaa synkin värein kulttuurimme ja arvojemme tulevaisuutta. Tuntuu kuin Vihavainen niputtaisi yhteen islamin ja sen ääritulkinnat. Myös hänen käsityksensä venäläisistä hyvinä maahanmuuttajina tuntuu sinisilmäiseltä. Ajatuksia herättävään kirjaan on suhtauduttu asiallisemmin kuin Halla-ahoon, joka on liki demonisoitu.

Art House julkaisee puolestaan maailmankuulun historioitsija Walter Laquerin kirjan Euroopan viimeiset päivät. Siinä pohditaan maanosamme väestö- ja maahanmuuttopolitiikan haasteita. Hän varoittaa hoitamasta vanhenevan väestön synnyttämää työvoimavajetta epäonnistuneella maahanmuuttopolitiikalla.

Jo nyt on moniin EU-maihin syntynyt laajoja etnisiä yhteisöjä, joiden jäsenet eivät ole kiinnostuneita työskentelemään uuden kotimaansa hyväksi tai sulautumaan siihen.

Suomessa maahanmuuttajien määrä on vielä pieni, mutta lisääntymään päin. Täälläkin vaarana on maahanmuuttajien eristäytyminen muusta yhteiskunnasta.

Ongelmat eivät välttämättä poistu ajan myötä, jos toisen ja kolmannen polven siirtolaisnuoret kokevat itsensä syrjityiksi ja ulkopuolisiksi omassa maassaan. Tällöin he voivat ovat vastaanottavaisia ääri-islamin kutsulle.

Alkuviikosta julkaistu suppea mutta kiintoisa kysely maahanmuuttajanuorten tulevaisuudensuunnitelmista kertoi monen maahanmuuttajanuoren haaveilevan muutosta ulkomaille.

Koulutettunakin moni kokee olevansa täällä toisen luokan kansalainen.

Vihavainen on aivan oikein syyttänyt Suomen eliittiä "hyssyttelystä poliittisen korrektiuden nimissä". Monipuolisempi, kiihkottomampi ja rehellisempi keskustelu maahanmuutosta on tarpeen. Siihen on vedettävä mukaan maahanmuuttajatkin.

Kuvateksti:
On valitettavaa, ettei maahanmuuttoministeri Astrid Thors pysty aidosti ja ymmärrettävästi kommunikoimaan suomenkielisen yleisön kanssa.