maanantai 19. lokakuuta 2009

Raahen Seutu: Eikö Salem saisi jäädä?

Raahen Seutu: Eikö Salem saisi jäädä? 19.10.2009

Al-Muttairin perhettä pelottaa. 5-henkisen perheen turvapaikkahakemus on hylätty. Perheen isä on valittanut päätöksestä, sillä Puolassa, johon heidät lähetettäisiin, heitä varsinkin Salemia odottaa kurjuus.

Al-Muttair Mayah Naithel Ghanim tuli Ruukin vastaanottokeskukseen viime kesänä vaimonsa ja kolmen poikansa kanssa. Tulo Suomeen Kuwaitista onnistui monien vaikeuksien jälkeen Puolan kautta. Suojatakseen perhettään, hän ei halua julkaista perheestään tarkkoja tietoja.

Toimittajan ammatissa työskennelleen Al-Muttairin mielikuva Suomesta oli myönteinen. Hän kertoo tutustuneensa Suomeen historiaa myöten ja ihastelleensa esimerkiksi suomalaisten sitkeyttä talvi- ja jatkosodassa.

– Ajattelin, että kansa, joka panee vastaan isolle Neuvostoliitolle, täytyy olla hyvä kansa.

Hän tiesi myös Suomen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien maaksi. Hän tiesi, että täällä pakolaisia kohdellaan hyvin.

Nyt hän on pettynyt, sillä perhettä uhkaa palautus Puolaan.

Hän tietää, että siellä ei apua saada ainakaan perheen nuorimmalle pojalle Salemille, joka on ollut syntymästään saakka vammainen.

Isä kertoo vedonneensa perheensä puolesta kaikkiin mahdollisiin tahoihin, jopa presidenttiin. Hän suree 10-vuotiaan poikansa Salemin kohtaloa. Pojan epämuodostunutta jalkaa on yritetty hoitaa leikkaamalla, mutta leikkaus epäonnistui. Salem kulkee kyynärsauvojen avulla.

Suomessa Salemin jalkaa on tutkittu ODL:lla ja OYS:ssa, ja lääkärinlausunnon mukaan se voitaisiin hoitaa leikkaamalla parempaan kuntoon.

Kaikki lääkärintodistukset eivät olleet mukana turvapaikka-anomuksen käsittelyssä.

Salem on muutoin tavallinen, ehkä tavallista aurinkoisempi 10-vuotias, joka on jo hurmannut Ruukissa hymyllään. Hän käy maahanmuuttajaluokkaa ja osaa jo muutaman lauseen verran suomeakin.