keskiviikko 14. lokakuuta 2009

YLE: Paimion vastaanottokeskus herättää tunteita

YLE Uutiset: Paimion vastaanottokeskus herättää tunteita 14.10.2009
SPR:n Paimion osaston puheenjohtajan haastattelu (4:27)

(lopussa haastattelu purettuna)

Paimioon muutaman viikon päästä avattava turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus herättää monenlaisia mielipiteitä. Viime viikolla pidetyssä esittelytilaisuudessa pintaan kuohahtivat vastaanottokeskusta vastustavat äänenpainot.

Suomen Punaisen Ristin Paimion osaston puheenjohtaja Timo Häkkinen painottaa, että toimintaa myös tuetaan laajasti Paimiossa. Häkkinen on ottanut asiaan kantaa muun muassa Turun Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Tiistai-iltapäivänä hän saapui Paimion hotellille YLE Turun kutsusta. Hän ymmärtää paikkakuntalaisten pelot, mutta haluaa kannustaa suvaitsevaisuuteen.

- Ihmiset pelkäävät, tuleeko tänne kaikenlaisia rosvoja ryöstelemään. Asuntojen arvon pelätään laskevan. Toisaalta paimiolaisiin liikkeisiin tulee asiakkaita ja verotuloja tulee tänne. Ihmisiä he ovat niin kuin mekin. En ollenkaan niputtasi roistoiksi heitä, jotka ovat lähteneet pakoon kurjia oloja.

Turun Sanomien lauantaisessa mielipidekirjoituksessa verrattiin turvapaikanhakijoita sodan jälkeen tänne tulleisiin evakoihinkin.

- Tavallaan se on tietenkin sama asia. Nyt puhutaan globalisaatiosta. Evakot ovat muuttuneet maapallon toiselta puolelta oleviksi ihmisiksi, pohtii Häkkinen.

_________________

Toimittaja Minna Rosvall: Timo Häkkinen, me ollaan täällä hotelli Valtatiessä sisällä ja miltä teidän mielestänne nämä tilat nyt sitten näyttävät, kun vastaanottokeskus aloittaa täällä toimintansa täällä muutamien viikkojen päästä?

Timo Häkkinen: Varmaan ihan asialliselta, jos noin pakolaisen näkökulmasta katsoo, Luulen että he ovat paljon huonompaakin nähneet. Tokihan täällä oli tuollaista 70-luvun henkeä vielä osassa huoneista... En ole pakolaiskeskuksessa käynyt, muuta kuin monta vuotta sitten Pansiossa, enkä sielläkään missään huoneissa, että en osaa sillä tavalla verrata. Kyllähän täällä asuu.

Toimittaja: Tämä on herättänyt kuumia tunteita täällä Paimiossa, puolesta ja vastaan. Aika paljon palstatilaa ovat saaneet nuo kielteiset näkemykset. Minkälaisia näkemyksiä se teissä herätti?

Timo Häkkinen: Ymmärrän tietysti ihmisiä, että he ovat huolestuneita. Asioissahan on aina, niin kuin minäkin siellä tilaisuudessa sanoin, asioissa on kaksi puolta tietysti. Että voi olla ongelmia, mutta voi olla paljon mahdollisuuksiakin tässä. Ja kyllähän täytyy niin kuin ensin tutkia ja sitten hutkia, jos näin sanotaan. Kaikki muut sanonnathan tässä on jo käytettykin.

Toimittaja: Timo Häkkinen, mitkä ovat kiteytetysti ne suurimmat pelot, mitä ihmisillä nyt sitten on tätä toimintaa kohtaan?

Timo Häkkinen: Ihmiset pelkää tietysti, että tuleeko nyt tänne kaiken maailman rosvoja, jotka ryöstelee sitten ja asuntojen arvo laskee ja tän tämmöisiä... Mutta toisaalta sanoisin, että tulee myös asiakkaita paimiolaisiin liikkeisiin ja verotuloja tulee tänne. Ja ihmisiähän he on niin kuin mekin, voisi näin sanoa. En mä niin kun sanoisi, että ne jotka on pakoon lähteneet kurjia oloja, että se olisi merkki siitä, että itse olisi joku roisto.

Toimittaja: Näitä levottomuuksia saattaa tulla, se on tietenkin selvä, mutta kuitenkin on aivan hyviä kokemuksia ollut monilla paikkakunnilla näiden keskuksien toiminnasta. Esimerkiksi Pansiossa ei paljon mitään häiriöitä ole ollut. Siellä on ollut kymmeniä vuosia tuo keskus.

Timo Häkkinen: Näin mä olen kuullut ja siinä tilaisuudessakin näin kertoi se Pansion edustaja. Samoin olen kuullut, että Punkalaitumen kunta nimenomaan halusi tätä keskusta sinne. Kyllä mä uskon, että tämän alun jälkeen tilanne Paimiossakin tasaantuu.

Toimittaja: Te olette Punaisen Ristin Paimion osaston puheenjohtaja, Timo Häkkinen. Tämä teidän osastonne ei mitään virallista lausuntoa ole asiasta antanut, nämä ovat teidän omia mielipiteitänne?

Timo Häkkinen: Juuri näin, juuri näin. Ei me olla ehditty edes tätä asiaa käsitellä. Keväällä kuultiin, että tällaista suunniteltiin, mutta sen jälkeen ei sitten mitään tapahtunut. Sitten kun tapahtui, niin tapahtui niin nopeasti, ettei me olla vielä edes osaston hallituksessa ehditty asiaa käsitellä. Mutta meidän täytyy - puhun tästä tietysti nyt yksityishenkilönä, tavallaan, vaikka nyt olenkin tässä puhenjohtajana, mutta onhan Punaisella Ristillä omat periaatteet ja niiden mukaanhan meidän täytyy tätä asiaa ajatella. Inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus ja niin edelleen, kyllä meidän täytyy ihmiset kohdata ihmisinä tulivat he mistä päin maailmaa tahansa.

Punaisen ristin kautta me tulemme varmaan jonkinnäköistä kontaktia tänne ottamaan, että ne ihmiset joita asia kiinnostaa, jotka haluaa tutustumaan ihan omin silmin ja korvin tänne, niin ottaa meihin yhteyttä, niin ainakin sitä kautta saadaan sitten järjestettyä kontaktinpitoa. Luulen että tällaiseen suunnitelmaan me mennään. Saa nyt nähdä, että saadaanko ketään tulemaan tänne. Mitään meillä ei ole päätetty vielä asiasta.

Toimittaja: Tuleeko teille tänne motellin tiloihin, sitten kun vastaanottokeskus tulee, niin tuleeko teille tänne jotain vapaaehtoistyötä ehkä?

Timo Häkkinen: No, en osaa sanoa. Tuskin ainakaan mitään sellaista säännöllistä tai jatkuvaa. Voi olla, että jos me saadaan joku ryhmä ihmisiä, joka haluaa täällä käydä, niin he sitten tulee tänne. Järjestetäänkö sitten luistelua taikka kesällä jalkapalloa tai jotain muutakin, vapaaehtoiskoulua tai pelaamista...tai en tiedä vielä oikein...

Toimittaja: Ja onhan tuossa tuo hiihtoputkikin vieressä, että jo järjestäisitte vaikka hiihtokilpailut.

Timo Häkkinen: Niin, no se voisi olla ihan hyvä idea, vaikkei ehkä kilpailua vaan...

Toimittaja: Kokeilua!

Timo Häkkinen: ...kokeilua, niin.