lauantai 17. lokakuuta 2009

Turkulainen: Mäenpää: Maahanmuuttajat asumaan Paattisten metsään

Turkulainen: Mäenpää: Maahanmuuttajat asumaan Paattisten metsään 17.10.2009

Varissuon asukkaista 34 prosenttia on maahanmuuttajia. Myös Lausteella ja Halisilla muualta tulleita asuu paljon. Onko maahanmuuttajien asuminen keskittynyt liikaa?

– Asumista ei pidä hajauttaa. Jo nyt maahanmuuttajien hajauttaminen on aiheuttanut suhteettomia vierotusoireita. Esimerkiksi Pansion Lumikonkadulle on 2-3 vuoden aikana muuttanut paljon maahanmuuttajia. Asuinympäristön taso on ruvennut laskemaan. Yleinen siisteys ja yleinen turvallisuus ovat heikentyneet ja sen seurauksena kantaväestö eli suomalaiset alkavat muuttaa alueelta pois, Turun kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää (sks) sanoo.

Mäenpään mielestä maahanmuuttajia pitäisi asuttaa keskitetysti yhdelle alueelle.

– Esimerkiksi Paattisten takana on hyvää ”mettää” yllin kyllin. Joskus aiemmin minäkin olin hajauttamisen kannalla, mutta vuosien kokemus on osoittanut, että homma ei pelaa niin. Kantaväestön ja maahanmuuttajien kulttuurierot ovat niin valtavat.

– Minusta Australian malli on hyvä. Kun pakolainen tai turvapaikanhakija tulee, hänet sijoitetaan asumaan tiettyyn paikkaan ja tutkitaan hyvin tarkasti, onko hänellä kriteereitä tulla maahan. Sitten tehdään tiukka sopimus, että kielitaito opetellaan ja maassa eletään maan tavalla tai lähdetään maasta pois.

–Kaikista paras vaihtoehto on, että maahanmuuttajat palaavat kotimaahansa heti, kun maa on taas turvallinen. Sehän se turvapaikan hakemisen idea on.

”Lapset eivät opi Suomen kieltä”

Vihreitten valtuutettu Roda Hassan on Mäenpään kanssa täysin eri mieltä. Hänen mielestään maahanmuuttajien pitäisi sulautua kantaväestön joukkoon.

–Kotouttamisen kannalta on erittäin huono asia, että maahanmuuttajat keskittyvät tietyille alueille. Eniten tilanteesta kärsivät lapset, jotka eivät opi Suomen kieltä eivätkä maan tapoja ja kulttuuria. Toinen sukupolvi on kuitenkin tulevaisuuden kannalta tärkeä.

– Kun muutimme nykyiseen kotiimme Lausteella vuonna 1998, talossa asui vain pari maahanmuuttajaperhettä. Meidät otettiin hyvin vastaan, lapset leikkivät pihassa suomalaislasten kanssa. Nyt talossa asuu enää pari suomalaisperhettä, muut ovat muualta tulleita. Maahanmuuttajalapset leikkivät keskenään.

–Lapseni luokalla Lausteen koulussa on 18 oppilasta. Heistä 12 on maahanmuuttajia ja vain kuusi oppilasta kantaväestöä.

Hassan varoittaa, että Varissuolla, Lausteella ja Halisissa voi käydä kuten Tukholman Rinkeby-lähiössä, jonka asukkaista valtaosa on maahanmuuttajia.

–Keskittyminen johtaa maahanmuuttajien syrjäytymiseen. Göteborgissa näin toisenlaisen mallin. Maahanmuuttajat olivat kotoutuneet, opiskelivat ja kävivät töissä. He olivat iloisia ja tyytyväisiä ihmisiä.