torstai 29. lokakuuta 2009

HS: Romanileirin purku ei ratkaise

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Romanileirin purku ei ratkaise 29.10.2009

Romanian romanien leirin purku Helsingin Kalasataman metroaseman luota oli ilmeisen tarpeellista, mutta se ei ratkaise ongelmaa. Syrjittyjen, järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneiden romanien asema on Euroopan laajuinen ongelma, jota Kalasataman tapahtumat siirtävät paikasta toiseen häviävän vähän.

Kerjäläisten leirin hajottamiseen liittyy eettisiä pulmia ja inhimillistä hätää. Vaihtoehtoa eli kojujen jättämistä paikoilleen olisi ollut vielä vaikeampi perustella. Se olisi tukenut varjojen maan vakiintumista ja laajenemista hyvinvointiyhteiskunnan sisälle.

On oikein lähteä periaatteesta, että kenenkään ei tule jäädä Suomessa vaille asunnon suojaa, riittävää ravintoa tai terveydenhuoltoa. Meidän ei tarvitse täällä hyväksyä kerjäämistä ammatiksi. Voimme pitää kiinni siitäkin, että lapsella on oikeus käydä koulua.

Romanien tuloa ei voi rajoittaa, koska Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisilla on vapaa liikkumisoikeus. Romanian romanit eivät yritäkään kirjautua sosiaali- tai työvoimatoimistoihin tai ylipäätään minnekään. Kysymys on turismista, jolla on ansaintatarkoitus. Romanien yhteiskunnallista asemaa oleskelu Suomessa ei kohota.

Bulgariasta tulee Suomeen romaneja turvapaikanhakijoina. Tänä vuonna oli syyskuun loppuun mennessä ilmoittautunut 398 hakijaa. Anomukset hylätään, koska lähtömaa on luokiteltu turvalliseksi. Paluuseen on varattu kuukausi, jonka voi viettää vastaanottokeskuksessa toimeentulotukea saaden. Oleskelu voi venyä pidemmäksikin, koska poliisilla on kiireitä. Viranomaiset ovat havainneet, että jotkut alkuvuodesta palautetuista ovat jo tulleet takaisin.

Lieveilmiöitä ei pidä katsoa läpi sormien, sillä se ei nopeuta perussyihin tarttumista romanien asuinsijoilla. Siellä tarvitaan EU:n rahaa mutta myös painostusta.