torstai 15. lokakuuta 2009

Länsiväylä: Venäläisäiti saa jäädä Espooseen toistaiseksi

Länsiväylä: Venäläisäiti saa jäädä Espooseen toistaiseksi 15.10.2009

Syyskuun 30. päivä ilmestynyt Länsiväylä kertoi halvaantuneesta Marina Senchishakista, jota uhkasi karkotus Venäjälle pois Kivenlahdessa asuvan tyttärensä hoivista.

Maahanmuuttovirasto oli hylännyt 67-vuotiaan venäläisäidin oleskelulupahakemuksen, ja karkotuksen täytäntöönpanoajan oli tarkoitus astua voimaan pari viikkoa sitten.

Pyörätuolilla liikkuva Senchishak sai kuitenkin ilouutisen Helsingin hallinto-oikeudelta: oikeus peruutti käännytyksen toimeenpanon, ja nainen saa jäädä Suomeen toistaiseksi.

–Hallinto-oikeus käsittelee nyt valitustamme, joka koskee hänelle annettua kielteistä oleskelulupapäätöstä. Hän saa oleskella Suomessa ainakin ensi vuoden alkupuolelle asti, jolloin päätös valituksesta aikaisintaan tehdään, selvittää Senchishakin asianajaja Leo Hertzberg.

Jos hallinto-oikeus hyväksyy valituksen, venäläisäidin tapaus palautetaan Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi.

–Jos menee huonosti, voimme yrittää valittaa asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Hertzberg kertoo.

Oleskeluluvan evänneen Maahanmuuttoviraston mukaan joulukuusta lähtien Espoossa asunut Senchishak ei ole täysin riippuvainen tyttärestään, koska hän voi saada terveyspalveluita myös kotimaassaan.

Hertzberg ja tytär Oksana Kinnunen ovat täysin eri mieltä. Heidän mukaansa sairas leskiäiti ei saa Venäjällä asianmukaista hoitoa. Naisella ei myöskään ole siellä omaisia, jotka voisivat huolehtia hänestä.

Kinnunen sanoo olevansa helpottunut siitä, ettei hänen äitiään karkotettu.

–Kävimme juuri tapaamassa psykologia, joka arvioi, että Venäjälle karkottaminen olisi ollut äidilleni hyvin vahingollista: hänen henkinen tilansa olisi romahtanut, tytär kertoo.

Psykologi ja fysioterapeutti laativat nyt hoitosuunnitelmaa Senchishakille.

–Suomesta saa kaikki tarvittavat hoidot, toisin kuin Venäjältä, Kinnunen ihastelee.