perjantai 16. lokakuuta 2009

Ilta-Sanomat: Ruanda-puolustus teki rikosilmoituksen laamannista

Ilta-Sanomat: Ruanda-puolustus teki rikosilmoituksen laamannista 16.10.2009
Helsingin Sanomat/STT: Ruanda-puolustus teki rikosilmoituksen laamannista

Kansanmurhasta syytetyn ruandalaispastorin puolustajat ovat tehneet rikosilmoituksen jutun tuomarista. Rikosilmoitus kohdistuu Porvoon käräjäoikeuden laamanniin Lars Karlssoniin, joka toimii jutun puheenjohtajana.

Puolustus pyytää poliisia tutkimaan, ovatko laamanni Karlsson ja kihlakunnansyyttäjä Tom Laitinen syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen. Lakimies Ville Hoikkalan mukaan kyse on siitä, että tuomari ja syyttäjä ottivat oikeudessa vastaan kidutuksella saatuja todistajanlausuntoja.

Puolustuksen mukaan useita oikeudessa kuultuja todistajia on kidutettu vankilassa, ja heidän kuulemisensa todistajina rikkoo kidutuksen vastaista yleissopimusta. Puolustus on aiemmin vaatinut näistä todistajista luopumista, mutta käräjäoikeus hylkäsi pyynnön.

Ruandan Kigalista tavoitettu Karlsson ei ota kantaa rikosilmoitukseen.

- En ole edes nähnyt sitä vielä. Tuskin kuitenkaan kommentoin myöhemminkään, Karlsson sanoi.

Ilmoitus jätettiin poliisille runsas viikko sitten. Itä-Uudenmaan poliisi kertoi IS:lle pohtivansa ensi viikolla, miten ilmoituksen kanssa edetään.

Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen kertoi aiemmin tällä viikolla harkitsevansa tutkintapyyntöä Hoikkalasta. Oikeudessa kuultu todistaja väitti Hoikkalan tarjonneen palkkiota todistajanlausunnon muuttamisesta.

- Jokainen voinee miettiä, onko syyttäjästä tehdyllä rikosilmoituksella ja nyt minuun kohdistetuilla väitteillä yhteyttä keskenään, Hoikkala viesti IS:lle Burundista.

Käräjäoikeus ja jutun kolme syyttäjää saapuvat Ruandasta Suomeen viikonloppuna. Hoikkala sen sijaan on matkustanut Burundiin selvittämään, miten siellä olevat todistajat saataisiin käräjäoikeuden kuultaviksi.

Pastori Francois Bazaramban syytteiden käsittely jatkuu Porvoossa 26. lokakuuta. Häntä syytetään joukkotuhonnasta Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994. Bazaramba kiistää syytteet.______________________________

Helsingin Sanomat:

Ruanda-oikeudenkäynnin osapuolten välit näyttävät menneen entistä enemmän solmuun.

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että kansanmurhasta syytetyn miehen puolustus on tehnyt rikosilmoituksen käräjäoikeuden laamannista Lars Karlssonista ja kihlakunnansyyttäjä Tom Laitisesta.

Lehden mukaan puolustus pyytää poliisia tutkimaan, ovatko Karlsson ja Laitinen syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen. Puolustusta johtavan lakimies Ville Hoikkalan mukaan kyse on siitä, että Karlsson ja Laitinen ottivat oikeudessa vastaan kidutuksella saatuja todistajanlausuntoja.

Jo aiemmin tällä viikolla kävi ilmi, että syyttäjäpuoli harkitsee tutkintapyyntöä Hoikkalasta. Todistaja väitti, että Hoikkala oli yrittänyt lahjoa häntä, jotta hän muuttaisi kertomustaan syytetylle myönteiseksi.

Oikeudenkäynnissä nähtiin osapuolten välistä nokittelua jo pääkäsittelyn alussa, kun puolustus vaati laamanni Karlssonin poistamista jutusta asenteellisuuden vuoksi. Lisäksi syyttäjä ja puolustus ovat oikeudenkäynnin aikana ripittäneet toisiaan muun muassa kysymysten tyylistä.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo pohtivansa ensi viikolla, miten rikosilmoituksen kanssa edetään.