perjantai 16. lokakuuta 2009

HS: Anu Silfverberg: Rohkeudeksi riittää rasistien mielistely

Helsingin Sanomat, Nyt-liite, kolumni:
Anu Silfverberg: Rohkeudeksi riittää rasistien mielistely / Rohkea 16.10.2009

Oho. Tallinnan satamamarketissa niitä oli äkkiä joka paikassa: suomalaisille suunnattuja t-paitoja. Niissä esiintyivät veteraanit ("Kiitos 1939–1945"). Ja Mannerheim. Ja Suomi-konepistoolin maailmankiertue (Viipurin keikka "siirretty"). Ja Wehrmachtin kärryt, suomalaiset SS-joukot – ja Hitler.

Monenlaista.

Myyjä kielsi kuvaamisen. Mikään salaisuus ei silti kai ollut kyseessä: paitoja oli marketin joka laidalla, joten kysynnän täytyi olla suunnilleen samaa luokkaa kuin savujuustolla.

"Saanko mä jäädä Suomeen vielä vähäksi aikaa?" seurueen ulkomaalainen tiedusteli ajaessamme laivaan.

Vakuutimme, että eurooppalaisia tuskin aletaan siirtää puhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa.

Laivabaarissa ystävä luki netistä, että Persujen nuoret haluavat Suomesta yksikielisen maan. Rohkeaa. Pohdin, pitäisikö kirjallisuuden ja kulttuuriälymystön vääräkieliset suurnimet luovuttaa saman tien Ruotsille. Voisimme jäädä keskenämme muistelemaan sotia ja kuuntelemaan Mambaa rynkkypaidat päällä.

Bändin soittaessa optimistisesti Vielä on kesää jäljellä tuli vaihteeksi mieleen, että tapaus Jussi Halla-aho oli ehkä aikamme typerin oikeusjuttu, mikä Matti Vanhasen Suomessa on jo saavutus. Poliittisesti varsin joutilaasta nettikirjoittelijasta saatiin urhea marttyyri, ja nyt "rohkeita" ajattelijoita, jotka "uskaltavat kritisoida", revitään nurkista vielä pitkään.

Rohkeudeksi riittää, että mielistelee kansan syviä rivejä sanomalla sen, mitä tietää heidän jo ajattelevan. Eikä homma vanhene: viisi vuotta on hoettu, että "vihdoinkin joku uskaltaa", eikä loppua näy.

Jos ei halua samastua mihin vain rajaseutujen rasisteihin, voi vielä analysoida, että "älymystö vaikenee maahanmuuton ongelmista". Taustalla on hellyttävä usko, että jos ihmisoikeusaktivisteille selviäisi pakolaisuuden synnyttävän ongelmia, he kieltäisivät sen viipymättä.

Hei älymystö, asetettaisiinko jokin määräaika, jonka aikana hoidetaan tämä vaikenemisasia. Ryvetään oikein ongelmissa. Rikollisuus! Koraanikoulut! Ikävästi haisevat lihakaupat! Slummit! Juttusarja: Älymystö tunnustaa -palstalla ajattelijat kertovat, millaisia ongelmia pakolaisuudesta seuraa. Jos se sillä selviäisi.

Mutta mistä se älymystö saataisiin? Suomenruotsalaisten varaan ei voi enää laskea. Eduskunnassa sellaista ei ole ja lainoppineissa vielä vähemmän, jos jumalanpilkasta voidaan tuomita vuonna 2009. Entä media? Siinä on jääviysongelma: joka lehdessä kirjoitettiin vielä hetki sitten – tuomiolausetta mukaellen – että Halla-aho olisi sanonut somalien olevan geneettisesti tietynlaisia. Niin hän ei varovaisena nettisaivartelijana sanonut, mutta väitettä toistettiin lähdettä tarkistamatta, mikä kääntyy arvatkaa vain ketä vastaan.

Ehkä älymystö pitää etsiä kulttuurin parista, kuten ennen. Tai ulkomailta? Ai niin, siinä oli jotain ongelmia.