torstai 15. lokakuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajat pelastavat lääkäripalvelut

YLE Uutiset: Maahanmuuttajat pelastavat lääkäripalvelut 15.10.2009

Ulkomaalaistaustaiset lääkärit pelastavat yhä useamman kunnan terveyspalvelut maakunnassa. Maahanmuuttajalääkärit helpottavat pahaksi äitynyttä lääkäripulaa muun muassa Keski-Karjalassa.

Tohmajärven terveyskeskuksessa vastaanotto- ja vuodeosastotoimintaa hoitaa tällä hetkellä kaksi venäläislääkäriä. Toinen heistä on Ljuba Rantanen, joka työskenteli parikymmentä vuotta lastenlääkärinä Venäjällä. Pohjois-Karjalassa hän aloitti työt noin kymmenen vuotta sitten.

- Olen tyytyväinen olooni Suomessa. Minusta tuntuu, että lääkärintaitoni ovat paremmat ja voin antaa potilaille enemmän, sanoo Rantanen.

Tohmajärvellä vältytty vaikeuksilta

Muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvien lääkäreiden määrä on tuplaantunut Suomessa tällä vuosituhannella. Pohjois-Karjalassa heitä työskentelee nyt arviolta parikymmentä. Tohmajärven vuodeosastolla lääkärit saavat lämpimän vastaanoton.

- Ainakin tähän asti he ovat olleet mukavia ja ystävällisiä. Ymmärtämisessäkään ei ole ollut juuri vaikeuksia, kun he aikalailla puhuvat meidän kieltä, kertoo rääkkyläläinen Martta Sarkkinen.

Vastaanoton sairaanhoitajan Marketta Sairasen mukaan Tohmajärven terveyskeskus olisi pulassa ilman kahta venäläislääkäriään.

-Me emme ole saaneet tänne suomalaisia lääkäreitä. Olemme maahanmuuttajalääkäreistä erittäin kiitollisia.

Venäläiset tuovat uutta

Henkilökunnan mukaan venäläislääkärit eroavat suomalaisista vain siinä, että he juovat tauolla kahvin sijaan teetä. Sairasen mielestä venäläiset ovat myös uudistaneet paikallista hoitokulttuuria.

- Venäjällä on paljon luontaishoitoa ja hierontaa ja siellä on ylipäätään erilaisia hoitomuotoja. Ja me olemme ottaneet ne mielenkiinnolla vastaan täällä Suomen puolella.

Ljuba Rantanen kehottaa lääkäreitä ja potilaita avoimuuteen ongelmien välttämiseksi. Jos ei ymmärrä, niin pitäisi rohkeasti kysyä. Rantanen ei ole kohdannut työssään ennakkoluuloja.

- Voisi olettaa, että esimerkiksi sotaveteraaneilta tulisi vastaanotolla jotakin negatiivista, mutta ei ole ikinä tullut. On tullut aina vain positiivista palautetta, että hyvä kun sinä olet tullut ja autat meitä, sanoo Ljuba Rantanen.