keskiviikko 14. lokakuuta 2009

HS: Ruanda-todistaja: Puolustus yritti lahjoa minut

Helsingin Sanomat/STT: Ruanda-todistaja: Puolustus yritti lahjoa minut 14.10.2009

Porvoon käräjäoikeuden Ruanda-oikeudenkäynnissä on esitetty väite todistajan lahjomisen yrityksestä. Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona todistajasta, jonka mukaan Ruanda-syytetyn avustaja olisi tarjonnut palkkiota todistuksen muuttamisesta.

Todistajana oikeuden istunnossa Kigalissa kuultu mies väitti puolustusta johtavan lakimies Ville Hoikkalan luvanneen palkkion, jos hän muuttaisi kertomuksensa syytetylle myönteiseksi. Kun palkkiota ei herunut, mies todisti syytettyä vastaan.

Hoikkala kiistää jyrkästi yrittäneensä lahjoa todistajaa. Hän sanoo Ilta-Sanomissa, että todistaja itse vaati palkkiota, jota vastaan hän olisi ollut valmis muuttamaan kertomustaan.

Käräjäoikeuden laamanni Lars Karlsson sanoo lehdessä, että oikeus ei ryhdy väitteiden takia toimiin. Syyttäjä kuitenkin pohtii, onko väitteet vietävä poliisin tutkittaviksi.

Käräjäoikeus palaa Afrikasta Suomeen tällä viikolla, ja oikeudenkäynti jatkuu kuun vaihteessa taas Porvoossa. Jutussa syytetään Porvoossa asuvaa ruandalaismiestä osuudesta kansanmurhaan vuonna 1994. Mies on kiistänyt syytteet.
_______________________________________

YLE Uutiset:

Ruandalaismiehen kansanmurhaoikeudenkäynnissä on esitetty lahjontayritysväite. Porvoon käräjäoikeuden kuuleman todistajan mukaan syytetyn suomalainen asianhoitaja olisi yrittänyt lahjoa häntä muuttamaan lausuntoaan.

Tiistaina Ruandassa käydyssä oikeuden istunnossa kuultu ruandalainen sanoi asiainhoitajan tarjonneen hänelle rahaa tai taloa Sambiasta, Malavista tai Kanadasta lausunnon muuttamisesta. Syyttäjä pohtii nyt, tulisiko todistuksen perusteella tehdä rikosilmoitus.

Syytetyn asiainhoitaja kiistää väitteen.

Käräjäoikeus on kuullut pitkään jatkuneessa istunnossaan 35 syyttäjän todistajaa. Kaikkien todistajien lausunnot ovat tukeneet syyttäjän näkemystä tapahtumien kulusta Nyakizun kylässä kansanmurhan aikana. Todistajien mukaan Suomessa syytettynä oleva ruandalaismies toimi kylässä tutseja surmanneiden hutu-joukkojen johtajana.

Porvoon käräjäoikeudella on keskiviikkona viimeinen istuntopäivä Ruandan pääkaupungissa Kigalissa. Oikeus on käynyt myös tutustumismatkalla eteläisessä maakunnassa Butaressa. Alun perin Burundiin suunniteltu matka puolustuksen todistajien kuulemiseksi sen sijaan peruuntui, koska maasta ei tullut vastausta oikeusapupyyntöön.

Käräjäoikeus palaa Ruandasta loppuviikosta, Suomessa oikeudenkäyntiä jatketaan 26.10.