keskiviikko 14. lokakuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajia autetaan työelämään

YLE Keski-Suomi : Maahanmuuttajia autetaan työelämään 14.10.2009

Mosaiikki ry:n MaMu-Media -hanke tarjoaa Keski-Suomessa asuville venäläisille maahanmuuttajille apua työnhakuun liittyvissä asioissa. Maahanmuuttajia autetaan muun muassa ansioluettelon ja muiden työnhakuun liittyvien asiakirjojen laadinnassa.

Venäläisten maahanmuuttajien työnhakua avustavassa hankkeessa on tällä hetkellä 32 asiakasta. Hankkeessa mukana olevat työntekijät voivat tarvittaessa auttaa myös työhaastattelussa ja osallistua tulkkaamiseen.

Monikulttuurisuuskeskus Glorian projektipäällikkö Arja Seppälä pitää hanketta erittäin tärkeänä.

- Kun ihminen tulee maahan ja alkaa opiskella suomen kieltä, niin ensimmäinen tavoite on, että hän pääsisi mahdollisimman nopeasti työllistymään. Venäläisiä maahanmuuttajia on Jyväskylässä kaikkein eniten - noin 700 - 800 henkilöä. Tällaiset hankkeet, niin kuin MaMu -Media, jotka pystyvät alkuvaiheessa auttamaan myös venäjänkielellä, ovat tosi tarpeellisia palveluja.

Seppälä arvelee, että venäläisissä on paljon hyvinkoulutettuja henkilöitä. Heidän on kuitenkin vaikea löytää koulutusta vastaavia töitä Suomesta, sillä alussa varsinkin kielitaidon puute hankaloittaa tilannetta. Toisaalta maahanmuuttajien osaamista ei myöskään osata hyödyntää.

- Minulla on se käsitys, että elinkeinoelämä ei osaa käyttää tarpeeksi sitä osaamista, mitä maahanmuuttajilla olisi tarjota, sanoo Seppälä.