lauantai 17. lokakuuta 2009

Länsi-Savo: Kari Rajamäki: Kriisinhallintaan osallistuminen voi tuoda terroristeja Suomeen

Länsi-Savo: Kari Rajamäki: Kriisinhallintaan osallistuminen voi tuoda terroristeja Suomeen 17.10.2009
Vesa-Matti Saarakkala: Mielenkiintoinen maahanmuuttoilta (blogi)
Heli Järvinen: Maahanmuuttopolitiikkaa Mikkelissä tänään (blogi)

Kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin osallistuminen voi olla riski Suomen turvallisuudelle, arvioi kansanedustaja ja entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.).

– Suomi leimautuu näissä operaatioissa sellaiseen viitekehykseen, että siitä tulee potentiaalinen terrorismin kohde, Rajamäki sanoi perjantaina Mikkelissä.

Rajamäki ei puhunut suoraan Afganistanista, mutta tarkoitti epäilemättä sitä. Myös muut ääriliikkeiden vuoksi tehdyt operaatiot voivat olla riskialttiita.

Riskit kytkeytyvät Suomen maahanmuuttopolitiikkaan. Siihen on Rajamäen mielestä tullut hallitsemattomia piirteitä parin viime vuoden aikana.

– Turvapaikkajärjestelmä on karannut käsistä! Turvapaikanhakijoiden määrää ja laatua pitää voida hallita nykyistä paremmin, muuten voi syntyä ongelmia sisäisen turvallisuuden kanssa.

– Suomeen tuli viime vuonna yli 4 000 turvapaikanhakijaa. Maailmanlaajuinen talouskriisi, sodat ja nälkä vain kasvattavat määrää tulevaisuudessa. Myös ankkurilapsi-ilmiö on jo arkea meilläkin, Rajamäki sanoo.

– Viime vuonna turvapaikanhakijoiksi tuli yli 700 alaikäistä lasta. Kohta he ovat pyytämässä perheiden yhdistämistä. Tähän liittyy isoja riskejä.

Rajamäen mielestä Suomen on toimittava pontevasti ihmisten salakuljetusta ja ihmiskauppaa vastaan.

– Ne ovat nykyisin kaikkein kannattavinta bisnestä ja kaikkein iljettävin rikollisuuden muoto.

Ongelmia voitaisiin torjua parhaiten torjumalla kriisejä ja auttamalla köyhiä maita. Silloin ihmisten ei tarvitsisi lähteä paremman elämän perään.

– Valitettavasti vain tilanne maailmalla on sellainen, että tulevaisuudessa sadat miljoonat ihmiset syöksyvät ennennäkemättömään köyhyyteen.

Suomessa kuntien pakolaisista saamia korvauksia on vastikään päätetty korottaa, mutta Rajamäen mielestä niitä pitää korottaa edelleen.

Jos korotuksia ei tule, kunnat eivät ota oleskeluluvan saaneita vastaan ja he jumittuvat pitkiksi ajoiksi vastaanottokeskuksiin.

Keskuksissa ihmiset turhautuvat ja ongelmat kärjistyvät.

– Vastaanottokeskuksissa on nytkin 500 ihmistä odottamassa kuntapaikkaa. Tällainen ei voi jatkua, Rajamäki jyrähtää.

– Kotouttamisen pitää päästä alkuun mahdollisimman pian. Nämä ihmiset pitää saada äkkiä kielikursseille ja töihin sekä asumaan suomalaisten joukkoon.

Kuvateksti:
Ex-ministeri, kansanedustaja Kari Rajamäki puhui perjantaina Mikkelissä pidetyssä maahanmuuttopaneelissa. Toinen alustajista oli kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.).