maanantai 12. lokakuuta 2009

HS: Thors: Maahanmuuttajat voivat pelastaa kunnat lamanjälkeiseltä työvoimapulalta

Helsingin Sanomat: Thors: Maahanmuuttajat voivat pelastaa kunnat lamanjälkeiseltä työvoimapulalta 12.10.2009

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan maahanmuuttajien työllistäminen voi olla ratkaisu kuntia uhkaavaan työvoimapulaan. Thorsin mielestä kuntien kannattaisi katsoa laman yli ja näyttää yksityissektorille mallia maahanmuuttajien pestaamisessa.

"Työvoimapula tulee näkymään juuri kuntasektorilla, jossa eläköityminen on lähivuosina voimakasta", Thors totesi maanantaina Joensuussa.

Thors myönsi, että kunnat ovat lähivuosina taloudellisesti tiukoilla. Pidemmällä aikavälillä kuntien kannattaa kuitenkin ministerin mukaan huomioida maahanmuuttajissa piilevä rekrytointipotentiaali.

Thors myönsi, että maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä.

"Osa tarvitsee enemmän tukea kotoutuakseen ja työn löytämiseksi, osa tulee jo suoraan valmiiseen työpaikkaan", ministeri muistutti.

___________________________


Sisäasiainministeriön tiedote:

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors korostaa kuntien roolia työvoiman maahanmuutossa. - Kunnat ovat tärkeä työllistäjä ja ne voivat näyttää mallia yksityissektorille maahanmuuttajien työllistämisessä. Työvoimapula tulee näkymään juuri kuntasektorilla, jossa eläköityminen on lähivuosina voimakasta, ministeri Thors totesi tänään Joensuussa puhuessaan Kaikkien kunta-seminaarissa.

Ministeri totesi, että kunnat ovat taloudellisesti tiukassa tilanteessa. - Tulee kuitenkin katsoa taantuman yli ja nähdä maahanmuuttajissa se potentiaali, joka heissä on. Jokaisen kunnan täytyy huomioida maahanmuuttajat kuntalaisina. Monissa kunnissa tehdään erinomaista työtä asian eteen, ministeri jatkoi.

Ministeri Thors pitää pääkaupunkiseudun aiesopimusta yhtenä keinona löytää toimivia malleja maahanmuuttajien työllistymisen nopeuttamiseksi. Samalla pyritään löytämän toimintamalleja myös maahanmuuttajille tarvittavien palveluiden parantamiseksi. Ministerin mukaan aiesopimuksen tuloksista on hyötyä maanlaajuisesti.

- Maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä. Osa tarvitsee enemmän tukea kotoutuakseen ja työn löytämiseksi, osa tulee jo suoraan valmiiseen työpaikkaan, ministeri muistutti.