keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Pakolaisneuvonta: Turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Irakiin vastoin UNHCR:n kantaa

Pakolaisneuvonta: Turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Irakiin vastoin UNHCR:n kantaa 28.10.2009

UNHCR uudisti Irak-ohjeistuksensa huhtikuussa 2009. Järjestö kehottaa pidättäytymään turvapaikanhakijoiden pakkopalautukista toistaiseksi, koska erityisesti maan keskiosisssa on jatkuvasti vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja väkivaltaisuuksia. Palautuksia on syytä lykätä kunnes Irakin turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne on selkeästi parantunut. Muutamien Euroopan maiden toimeenpanemat pakkopalautukset huolestuttavat järjestöä, totesi UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic viime viikolla Genevessä.

Lokakuussa Iso-Britannia yritti palauttaa väkisin 44 irakilaista miestä Bagdadiin. Hallitus sanoi miesten olevan kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, joita oli pidetty Iso-Britannian ulkomaalaisten käännytyskeskuksissa. Irak ei kuitenkaan ottanut käännytettävistä vastaan kuin kymmenen henkilöä, ja loput 34 ihmistä jouduttiin viemään takaisin Iso-Britannian vastaanottokeskuksiin.

Osalla Euroopan maista on Irakin hallituksen kanssa palautussopimus, jonka avulla voidaan toteuttaa sekä vapaaehtoisia paluumuuttoja että pakkopalautuksia. UNHCR on esittänyt huolensa myös siitä, toteutetaanko palautussopimuksen mukaiset käännytykset turvallisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Tanskalla on ollut Irakin kanssa palautussopimus tämän vuoden toukokuusta alkaen, ja sen puitteissa on palautettu tahdonvastaisesti 38 irakilaista maan etelä- ja keskiosiin. Ruotsi on palauttanut tahdonvastaisesti noin 250 irakilaista helmikuun 2008 jälkeen, jolloin palautussopimus tuli voimaan. Ei ole tiedossa kuinka iso osa Ruotsin palauttamista irakilaisista on kotoisin maan keski- ja eteläosista. Suomen ja Irakin väliset palautussopimusta koskevat neuvottelut ovat vielä kesken.

YK:n pakolaisjärjestö suosittaa turvapaikkahakemusten yksilöllistä tutkintaa niille hakijoille, jotka tulevat kolmesta pohjoisesta kurdimaakunnasta, maan eteläosista tai Al Anbarin alueelta.