perjantai 30. lokakuuta 2009

Vihreä Lanka: Putkat täyttyvät turvapaikanhakijoista

Vihreä Lanka: Putkat täyttyvät turvapaikanhakijoista 30.10.2009

Libanonilainen Marlyn Gaeth odottaa toista kuukautta Metsälän säilöönottoyksikössä viranomaisten päätöstä kohtalostaan. Hän on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta on valittanut.

Tupaten täynnä olevaan Metsälään Gaeth odotti viikon putkassa. Sitä ennen hän odotti kahdeksan kuukautta Joutsenon vastaanottokeskuksessa.

Gaeth ei ole ainoa. Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut nopeasti viime ja tänä vuonna.

Keskusrikospoliisin tutkija Jouko Ikonen arvioi, että laittomasti maassa olevien henkilöiden määrä nousee viime vuoden 6 000 ihmisestä tänä vuonna 8 000:een. Heistä suuri osa hakee turvapaikkaa sisämaassa ilman henkilöllisyys- tai matkustusasiakirjoja, jolloin KRP tilastoi heidät laittomiksi.

Kun vuonna 2007 turvapaikkaa haki 1 500 ihmistä, tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä hakemuksia oli tullut lähes 4 300.

Seurauksena turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien vastaanottojärjestelmä on kriisissä. Vastaanottokeskukset ja kotouttamiskurssit pullistelevat täysinä pääkaupunkiseudulla, mihin suurin osa maahanmuuttajista saapuu.

Komisario Juha Holopainen Helsingin ulkomaalaispoliisista sanoo, että Metsälän säilöönottoyksikköön jonottaa poliisin pidätystiloissa jatkuvasti ihmisiä. Tällä viikolla jonottajia oli lähes 40. Jonotus voi kestää viikkoja.

Maahanmuuttovirasto ja poliisi ovat saaneet lisärahaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn, mutta päätösten nopeuttaminen ei välttämättä helpota tilannetta. Oleskeluluvan saaneille hakijoille pitäisi osoittaa asuinpaikka kunnasta, mutta paikkoja ei ole.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtajan Mervi Virtasen mukaan tilanne on kriittinen. Tälle vuodelle tarvittavasta kahdestatuhannesta kuntapaikasta on onnistuttu täyttämään tuhat.

Virtasen mukaan kuntien vaikea taloustilanne, asenneilmapiirin kiristyminen ja kuntien yhdistymiset ovat saaneet kunnat kieltäytymään pakolaisten vastaanottamisesta.

”Olemme kohta puolivillissä tilanteessa, jossa kannustamme oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita lähtemään vastaanottokeskuksista itsenäisesti asunnonhakuun. Heidän mahdollisuutensa saada asunto vapailta markkinoilta ovat heikot. Tämä johtaa asunnottomuuteen”, Virtanen ennustaa.

Myös työn ja perheen perässä muuttaneiden maahanmuuttajien kotouttamispalvelut ovat pahasti ruuhkautuneet. Esimerkiksi Helsingin kaupungin kielikurssit ovat tupaten täynnä.

Helsingin maahanmuuttojohtajan Annika Forsanderin mukaan maahanmuuttajien työttömyys on noussut Helsingissä hurjat 60 prosenttia tämän vuoden aikana. Tähän on Forsanderin mukaan kolme syytä: taantuma, kotouttamiskoulutuksen puute ja maahanmuuttajien määrän nopea kasvu.

Forsanderin mukaan eniten ongelmia aiheuttaa se, että valtion työvoimatoimistoilla ei ole riittävästi resursseja siirtolaisten koulutukseen.

Koulutussuunnittelija Anna-Liisa Tavi Uudenmaan TE-keskuksesta sanoo, ettei järjestelmä ole pysynyt maahanmuuttajamäärien perässä. TE-keskuksen kotouttamiskoulutuksen rahat loppuivat kesken jo kesällä. Syksyllä saaduilla uusilla rahoilla polkaistiin käyntiin kymmeniä kielikursseja, mutta satoja maahanmuuttajia on yhä jonossa.

Englantia, espanjaa ja arabiaa puhuva Marlyn Gaeth opiskeli suomea vastaanottokeskuksessa. Hän kuitenkin palautti kirjat, kun sai kielteisen turvapaikkapäätöksen.

”Olen umpikujassa. Minulla ei ole paikkaa mihin mennä, jos minut poistetaan maasta. Libanoniin en voi palata”, Gaeth sanoo.