lauantai 24. lokakuuta 2009

HS: Supo ja hurja terrorismin pelko

Helsingin Sanomat: Supo ja hurja terrorismin pelko 24.10.2009
Ilkka Salmi ja Jorma Vuorio: Kotouttamisen etsikkoaika on loppumassa 7.6.2009

Islamistinen terrorismi on kauheaa.

Sen lisäksi maailmassa on paljon muutakin pahaa. Mutta jos uskoo Suomen suojelupoliisia, ei ole.

Sen jälkeen kun al-Qaida-terroristiverkoston aivopesemät murhaajat iskivät Yhdysvaltoihin 11. syyskuuta 2001, maailma kauhistui islamistisesta terrorismista.

Siihen oli syytä. Mutta iskuja käytettiin myös poliittisesti hyväksi. Pelon ilmapiirissä ajettiin läpi ihmisoikeuksien loukkauksia.

Terrorismin uhalla oikeutettiin sotia. Samalla luotiin vastakkainasettelun maailma, jossa uskonnot, kansat ja kulttuurit typerästi ja tarpeettomasti asetettiin toistensa vihollisiksi.

Pikku hiljaa maailma tuli järkiinsä. Viime vuosina on opittu tekemään ero poliittisen fanatismin ja uskonnon välillä. On alettu ymmärtää, että yksilö ei ole kansansa ilmentymä. Että erilaisia ihmisiä ei maailmassa pääse pakoon.

Joutuu sietämään.

Samaan aikaan kun keskustelu maailmalla on edennyt ymmärtämään terrorismin syitä ja näkemään vivahteita islamilaisissa maissa, Suomessa Supo on aktivoitunut edistämään muukalaiskammoa.

Kokoomuspoliitikko Ilkka Salmen tultua johtajaksi Supo otti uuden julkisuuslinjan, jota se kutsuu avoimeksi. Käytännössä se tarkoittaa, että Supo pyrkii entistä hanakammin iskostamaan maailmankuvaansa yleiseen mielipiteeseen ja päätöksentekoon, eli politikoimaan.

Tätä Supo on tehnyt päättäjien ja toimittajien tapaamisissa sekä julkisissa kannanotoissa.

Hurjaa luettavaa oli Helsingin Sanomissa kesäkuussa julkaistu Sunnuntaidebatti-kirjoitus, jonka laativat Supon Salmi ja Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio.

He antoivat ymmärtää, että maahanmuutosta seuraa terrorismin pesiytyminen Suomeen.

Tällä viikolla Supon muukalaiskammoinen ajatusmaailma tuli esiin, kun Salmi perusteli tarvetta lähettää agentteja ulkomaille: turvapaikanhakijoiden joukossa voi tulla terroristeja. Supolla on tärkeä tehtävä Suomen turvallisuuden vartijana, ja siihen kuuluu myös terrorismin torjunta. Mutta kun Supo julkisesti esittää uhkakuvia ja levittää ennakkoluuloja, suomalaisilla olisi oikeus kuulla perusteluita.

Tiettävästi mikään islamistinen tai mikään muukaan poliittisesti fanaattinen terroristiryhmä ei ole uhannut Suomea.

Supon mukaan on "viitteitä" siitä, että Suomessa on ihmisiä, joilla on "yhteyksiä" eri muslimimaiden konflikteihin osallistuviin ryhmiin.

Minkälaisia viitteitä? Mitä ryhmiä? Miksi ne uhkaisivat Suomea? Pitäisikö suomalaisten ajatella, että juuri terrorismi on meille suuri vaara?

Länsimaiden tiedustelupalvelut ovat viime vuosina leimanneet epäilyttävien "yhteyksien" perusteella suuren joukon viattomia ihmisiä terroristeiksi. Seuraukset näkyvät vaikkapa Guantánamon vankileirissä.

Epämääräisyyksillä salaiset palvelut ovat lietsoneet uhkakuvia islamista, arabeista ja ylipäänsä vierasmaalaisista.

Supo jatkaa nyt tätä työtä.

Perusteluita Supolta ei juuri saa.

Kun Salmi ja Vuorio kirjoittivat Sunnuntaidebattinsa, Helsingin Sanomien toimitus pyysi kirjoittajilta asiatietoja tukemaan väitteitä, joiden mukaan terrorismi uhkaa Suomea ja maahanmuutto lisää vaaraa.

Asiatietoja Supo ei halunnut antaa.

Lopulta pitkän väännön jälkeen Supo suostui sentään paljastamaan, kuinka monta terroristia Suomessa itse asiassa elää maahanmuuton tai pelättyjen kansainvälisten verkostojen toiminnan seurauksena.

Ei yhtään.

Sami Sillanpää