tiistai 13. lokakuuta 2009

YLE: Rasistista yhteenottoa ei juuri pelätä Tampereella

HS/STT:Mies pahoinpideltiin törkeästi Tampereella 3.10.2009
Aamulehti: Useita tappeluita - Mitä Keskustorilla oikein tapahtui? 5.10.2009
YLE: Rasistista yhteenottoa ei juuri pelätä Tampereella 6.10.2009
Aamulehti: Edelleen mysteeri - Päähän potkineet yhä vapaana 7.10.2009
Poliisi: Keskustorin pahoinpitelyn pidätyksiä 8.10.2009
Aamulehti: Kaksi pidätetty Keskustorin viikonlopun pahoinpitelystä 9.10.2009

Nuori mies pahoinpideltiin törkeästi Tampereen torilla lauantain vastaisena yönä. Pahoinpitely tapahtui hieman ennen neljää linja-autojen lähtölaitureiden puolella, Keskustorin apteekin edustalla.

Vuonna 1984 syntynyt uhri joutui useamman tekijän potkimaksi. Silminnäkijähavainnon mukaan tekijät jättivät miehen maahan tajuttomana virumaan ja juoksivat paikalta Hämeenkadulle Hämeensillan suuntaan. Poliisin mukaan uhri sai potkuista vakavia vammoja päähänsä. Lauantaina iltapäivällä mies oli vielä sairaalassa mutta tajuissaan.

Tampereen poliisi kaipaa yleisöltä havaintoja mahdollisista tekijöistä. Vihjeet voi ilmoittaa suoraan tapausta tutkivalle poliisille numeroon 050 395 4172.
________________________________

Aamulehti: Useita tappeluita - Mitä Keskustorilla oikein tapahtui? 5.10.2009

Vuonna 1984 syntynyttä miestä pidettiin kiinni ja pahoinpideltiin rajusti Tampereen Keskustorilla perjantain ja lauantain välisenä yönä. Keskustorin liepeillä on ollut yöllä samoihin aikoihin muitakin riitoja tai tappeluita ulkomaalaistaustaisten ja suomalaisten välillä. Näissä kahinoissa ei tiettävästi sattunut vakavia loukkaantumisia.

Toistaiseksi ei tiedetä, onko riitaa haastanut porukka kaikissa tapauksissa sama.

Vakavin pahoinpitely tapahtui Keskustorin apteekin kulmalla lauantaina noin kello 03.50. Silminnäkijän mukaan pahoinpitelijät potkaisivat viimeiseksi miestä päähän, jolloin tämä oli kaatunut tajuttomana maahan. Poliisin mukaan mies sai hengenvaaralliset vammat päähänsä. Nopea leikkaus pelasti hänen henkensä.

Sairaalassa edelleen olevan uhrin tila on vakaa. Poliisi on päässyt puhuttamaan häntä.

Tekijät poistuivat juosten Hämeenkatua Hämeensillan suuntaan.

Pahoinpitelijöitä oli useampia ja he ovat todennäköisesti ulkomaalaistaustaisia. Poliisi ei toistaiseksi tiedä heidän henkilöllisyyttään. Valvontakamerakuvan perusteella näyttää siltä, että ainakin toisella on mahdollisesti ollut yllään vaaleat kengät ja housut sekä tummempi yläosa.

Poliisi pyytää asiasta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä suoraan tutkijan puhelinnumeroon 050-3954172 tai 050-68057.
_______________________________________________

YLE: Rasistista yhteenottoa ei juuri pelätä Tampereella 6.10.2009

Viikonlopun pahoinpitely Tampereen Keskustorilla ei välttämättä ole suora oire nuorisoryhmien välisistä jännitteistä. Noin 25-vuotiaan miehen loukkaantuminen on vakava tapaus, mutta nuorisotutkijan mukaan ennen johtopäätöksiä on odotettava tutkinnan edistymistä.

Näkijöitä on ja tapaus luultavasti selviää.

- Luulen, että me saamme hyvän kuvan tapahtuneesta. Yleensä ottaen jos paikalla on paljon nuoria, on myös paljon puhujia. Asiat eivät missään nimessä pysy salassa, vaan moni näistä alkaa kertoa tapahtuneesta sisaruksilleen, vanhemmilleen tai kavereilleen. Ja joku aina kertoo poliisille. Sitä kautta päästään paremmin katsomaan, että mitä siellä on todella tapahtunut, kertoo nuorisotutkija Tapio Kuure.

Kahnauksia tapahtuu, mutta nuorison kyky sietää erilaisuutta on viime vuosikymmeninä parantunut.

- Suomessa on mielestäni positiivinen kehitys. Kaikki merkit viittaavat siihen, että nuorten arvot liittyvät erilaisten ryhmittymien ja mielipiteiden hyväksymiseen. Nykynuoret suhtautuvat paljon joustavammin erilaisuuteen kuin esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten, Kuure kuvailee.
_______________________________________________

Aamulehti: Edelleen mysteeri - Päähän potkineet yhä vapaana 7.10.2009

Keskustorilla viikonvaihteessa sattuneen vakavan pahoinpitelyn tutkinta on edennyt. Hengenvaaralliset vammat saanut 25-vuotias mies on toipumassa.

Poliisin mukaan on mahdollista, että ulkomaalaisten ja 25-vuotiaan välillä on ollut riitaa jo Kirkkokadulla olevan ravintolan edustalla. Ainakin siellä on ollut käsiksikäymistäkin ulkomaalaisten ja suomalaisten välillä perjantain ja lauantain välisenä yönä noin kello 3.45.

Pahoinpitely tapahtui Keskustorin apteekin kulmalla lauantaina kello 3.50. Silminnäkijän mukaan pahoinpitelijät potkaisivat viimeiseksi miestä päähän, jolloin tämä oli kaatunut tajuttomana maahan. Vain nopea leikkaus pelasti uhrin hengen.

Pahoinpitelijöitä oli useampia ja he ovat todennäköisesti ulkomaalaistaustaisia. He juoksivat pois Hämeenkatua Hämeensillan suuntaan.

Keskustorilla ja se ympäristöstä on ilmeisesti ollut nahinointia yleisemminkin.

- Rikosilmoituksia ei ole tullut, mutta silminnäkijöiltä olemme kuulleet, että useampia riitoja on ollut, kerrotaan poliisista.

Poliisi pyytää edelleen Keskustorin pahoinpitelystä tai Kirkkokadulla sattuneesta riidasta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä suoraan tutkijan puhelinnumeroon 050-3954172 tai 050-68057.

__________________________________________


Poliisi: Keskustorin pahoinpitelyn pidätyksiä 8.10.2009

Tampereen poliisi on edistynyt viikonlopun Keskustorin Apteekin edustalla tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn tutkinnassa.

Poliisi otti eilen 7.10 kiinni 2 ulkomaalaistaustaista mieshenkilöä epäiltynä tekoon. Kuulusteluissa toinen miehistä on myöntänyt pahoinpidelleen Keskustorin apteekin edustalla suomalaista miestä. Mies kertoo syykseen itsensä puolustamisen.

Tutkinnassa ilmennyt, että kiinni olevien ulkomaalaisten ja useamman suomalaisen välillä on tullut sanallista riitaa ja jonkinasteista pahoinpitelyä jo Kirkkokadulla sijaitsevan ravintolan edustalla ravintolan sulkemisajan klo 03.30 jälkeen. Osapuolet ovat siirtyneet Kirkkokatua Keskustorille, missä osapuolten välinen riita kärjistynyt suomalaismiehen pahoinpitelyyn.

Poliisi pyytää edelleen silminnäkijähavaintoja tapahtumasarjasta, joka on alkanut Kirkkokadulta ravintolan edustalta ja jatkuen aina Keskustorin apteekin edustalle. Havainnot voi ilmoittaa puhelinnumeroon 07187 45800.

Tämän hetkisen tutkinnan perusteella näyttäisi, että havainnot samana yönä tapahtuneista ulkomaalaisten ja suomalaisten välisistä yhteydenotoista Keskustorin liepeiltä liittyisi tähän samaan tapahtumasarjaan.

_____________________________________________

Aamulehti: Kaksi pidätetty Keskustorin viikonlopun pahoinpitelystä 9.10.2009

Poliisin mukaan perjantain ja lauantain välisenä yönä Tampereen keskustassa oli useita yhteenottoja suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä ja ne liittyvät Keskustorilla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn.

Nyt kaksi miestä on pidätetty Keskustorin pahoinpitelystä epäiltynä. Pidätetyt ovat suomessa vakituisesti asuvia ulkomaalaistaustaisia noin 20-vuotiaita miehiä. Heitä epäillään törkeästä pahoinpitelystä.

Kuulusteluissa toinen miehistä on myöntänyt pahoinpidelleensä Keskustorin apteekin edustalla suomalaista miestä. Mies kertoo motiivikseen itsepuolustuksen.

Epäillyillä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Riita alkoi Kirkkokadulla


Vuonna 25-vuotiasta miestä pidettiin kiinni ja pahoinpideltiin rajusti Keskustorilla viime perjantain ja lauantain välisenä yönä. Mies sai hengenvaaralliset vammat päähänsä. Nyt uhri on päässyt jo kotihoitoon ja häntä on voitu kuulustella.

Poliisin mukaan ulkomaalaisten ja suomalaisten välille oli tullut sanallista riitaa ja jonkinasteista pahoinpitelyä jo Kirkkokadulla sijaitsevan ravintolan edustalla. Tilanne alkoi ravintolan sulkemisajan kello 03.30 jälkeen.

- Ulkomaalaiset ovat kuulustelussa kertoneet. että paikalla oli isompi ryhmä suomalaisia miehiä, jotka ovat tulleet heidän päälleen, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Hannu Kallioniemi Pirkanmaan poliisista.

Kallioniemen mukaan ulkomaalaisten kertomus on uskottava. Tarinaa tukevat valvontakameran Kirkkokadulta tallentama materiaali. Väkivaltaa Kirkkokadun nauhoissa kuitenkaan ei näy.

Kirkkokadulta osapuolet ovat jatkaneet Keskustorille, jossa riita kärjistyi suomalaismiehen pahoinpitelyyn.

Poliisi epäilee, että havainnot samana yönä Tampereen keskustassa tapahtuneista ulkomaalaisten ja suomalaisten välisistä yhteydenotoista liittyisivät tähän samaan tapahtumasarjaan.

Rikoskomisario Kallioniemen mukaan väkivaltaiset yhteenotot suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä ovat Tampereella yksittäistapauksia. Kyse ei ole laajemmasta ilmiöstä.

- Hyvin harvinaista on, että kiistat kärjistyisivät väkivallaksi, Kallioniemi sanoo.

Poliisi toivoo edelleen yleisön havaintoja tapahtuneesta. Havainnot voi soittaa poliisille puhelinnumeroon 07 187 45800.