keskiviikko 13. helmikuuta 2013

MTV3: Pohjanmaa etsii ulkomaista työvoimaa – suomalaiset työttömät eivät riitä

MTV3: Pohjanmaa etsii ulkomaista työvoimaa – suomalaiset työttömät eivät riitä
MTV3: "Täällä ei ole liikennevaloja" – näin ulkomaalaisia houkutellaan töihin Suomeen

Pohjanmaan kunnat etsivät työvoimaa aktiivisesti ulkomailta, koska sitä ei Suomesta löydy riittävästi – korkeista työttömyysluvuista huolimatta.

Pohjanmaalla asuu ihmisiä jo yli 120 maasta, ja ulkomailta muuttajien ansioista Pohjanmaan väkiluku kasvaa. Ja lisää kaivataan. MTV3 Uutiset oli mukana, kun Pohjanmaan liiton edustajat matkasivat rekrytointimessuille Hollantiin houkuttelemaan väkeä kaksikieliseen maakuntaan.

– Täällä on hyvin kiire ja kova työpaine. Ehkä jossain muualla on vähän rennompaa, haaveilee fysioterapeutti Marjolijn Davis. Hän on yksi tuhansista messuvieraista, jotka ovat tulleet Utrechtin messukeskukseen tutustumaan eri ulkomaisten kutien tarjontaan.

Kiinnostuneita on paljon, sillä joka ikinen päivä noin 400 hollantilaista muuttaa ulkomaille. Myös Pohjanmaan kuntien osastolla on vilskettä. Moni löytää työpaikkailmoitusten joukosta pestin, jota aikoo hakea.

– Tulimme itse asiassa tutkimaan Ruotsin tarjontaa, mutta nyt kastomme myös Suomea, koska hinnat, asunnot ja muut näyttävät samanlaisilta, kertoo Marijn Heitkamp. Hänen silmiinsä osui päällikön paikka Vaasassa.

Heitkamp on suunnitellut lähtöä Pohjoismaihin sen verran tosissaan, että vaimon kanssa on jo käyty ruotsinkielen kurssillakin.

– "Jag kan säga, att jag heter Thekla. Jag bor i Hollenska. Och jar vill gärna flytta på Sverige eller i Skandinavia", Thekla Wesche nauraa.

– Ylipäätään ihmiset vaikuttavat täällä olevan todella rohkeita siihen nähden, mitä ehkä kotona näkee. Eli he haluavat hypätä tuntemattomaan ja siihen kuuluu myös uuden kielen opetteleminen, toteaa toista kertaa messuilla oleva viestintäkoordinaattori Mikaela Jussila Pohjanmaan liitosta.

Ruotsilla hyviä messukokemuksia

Ruotsin valtio ja useat ruotsalaiskunnat ovat käyneet näillä messuilla jo vuosia, sillä joka kerta on löytynyt insinöörejä, lääkäreitä ja IT-alan ammattilaisia Ruotsiin.

– Näissä messuissa on fantastista se, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Täällä olevat hollantilaiset ovat väsyneitä autojonoihin ja suurkaupungin stressiin. He etsivät rauhaa, ja sitä Ruotsin maalaiskunnilla on tarjota, summaa kulttuurisihteeri Lisa Leista Ruotsin Haagin suurlähetystöstä.

Suomen valtion edustajia ei messuilla näkynyt, ja niin pohjalaiset vastasivat myös esimerkiksi Helsinki-kysymyksiin.

---------------

MTV3: "Täällä ei ole liikennevaloja" – näin ulkomaalaisia houkutellaan töihin Suomeen

Pohjanmaalla sijaitseva Närpiö potee vakavaa muuttotappiota ja työvoimapulaa. Väkeä etsitään myös Hollannista ja muualta ulkomailta.

Närpiössä asuu yli 9 000 henkeä, ja heistä noin 8% on muuttanut ulkomailta. Osuus on yksi Suomen korkeimpia, korkeampi kuin esimerkiksi Uudellamaalla keskimäärin. Eri kansalaisuuksia on edustettuna parikymmentä. Hollantilaisia Närpiössä asuu parikymmentä.

Rick viihtyy Närpiön rauhassa

Rick Bruggeling tuli Närpiöön viisi vuotta sitten rakentamaan kasvihuoneita. Hän tapasi nykyisen vaimonsa ja jäi tämän kotililalle asumaan. Parikunnalla on kaksi tytärtä.

– Jos asuu suuressa kaupungissa, ei tunne naapuriaan. Ei tunne ketään. Täällä kaikki tuntevat kaikki. Minusta kaikki on täällä hyvin! Ei pienintäkään ongelmaa elää täällä. Tilaa on paljon. Aina vapaa parkkipaikka oven edessä, toteaa Rick Närpiön lumen peittämien peltojen keskellä.

Myös Rickin vanhemmat sekä veli perheineen ovat muuttaneet Närpiöön. Sopeutuminen on ollut helppoa.

– Ihmiset ovat hyvin avoimia täällä. Olemme ruotsinkielisessä osassa Suomea. Muusta maasta en tiedä. Täällä ainakin on hyvin, Rick toteaa.

Rick suosittelee Närpiötä myös muille hollantilaisille. Hän ja kuntalle töitä tekevä Anna Airue matkustivat viikonloppuna Hollantiin vuosittaisille messuille, jotka on tarkoitettu ulkomaille haikaileville.

Ympäristöpakolaiset etsivät tilaa ja hiljaisuutta

Hollannista muuttaa joka päivä ulkomaille noin 400 henkeä. Moni etsii ennen muuta toisenlaista elinympäristöä.

– Hollanti on hyvä maa, mutta liian pieni. Meitä on melkein 17 miljoonaa. On liian ahdasta, toteaa messuille tullut Arno van der Sijole, joka etsii työpaikkaa Pohjoismaista.

– Täällä on kova kiire. Kaikilla on koko ajan kiire, valittaa myös Thekla Wesche Pohjanmaan kuntien messuosastolla.

Närpiössä riittää tilaa. Yhdellä neliökilometrillä asuu alle kymmenen henkeä. Hollannissa luku on nelikymmenkertainen.

Närpiötä markkinoivalla Anna Airuella on hollantilaisille messuvieraille eksoottista kerrottavaa.

– Kerron, että Närpiössä on hyvin vähän liikennettä. Että meillä ei ole liikennevaloja, että töihin voi mennä vaikka potkukelkalla talvella. Nämä on sellaisia tosi eksoottiselta tuntuvia asioita näille ihmisille, Anna Airue toteaa.

Messujen aikana Pohjanmaan kuntien osastolla käy useita ihmisiä, jotka huomaavat haluavansa muuttaa esimerkiksi nimenomaan Närpiöön.

– Hollannin ilmapiiri muuttuu epäystävällisemmäksi vuosi vuodelta. Haluan todellakin paeta sitä.Tulin tänne messuille tietämättä, minne haluan muuttaa. Kun kävelin tälle osastolle ja puhuin kaikille, olo oli kuin lämpimässä kylvyssä. Tulin myöhemmin takaisin, ja niin perheemme päätti muuttaa Suomeen, kertoo Frederique Luitjes.

Hän aikoo perustaa Närpiöön koirahotellin. Sinne aikovat muuttaa myös Luitjesin kaksi nuorta lasta sekä 71-vuotias äiti.