tiistai 19. helmikuuta 2013

Yle: Helsinki kannustaa naapureitaan ottamaan lisää maahanmuuttajia

Yle: Helsinki kannustaa naapureitaan ottamaan lisää maahanmuuttajia 19.2.2013

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa asuu tällä hetkellä yli viidennes alueen väestöstä, mutta vieraskielisiä heistä on vain muutama prosentti. Helsingin mukaan monikulttuurisuuden lisääminen hyödyttäisi etenkin lapsia.

Kiinasta Suomeen nelisen vuotta sitten muuttanut Shu-Ling Wang on Pornaisissa harvinaisuus. Töitä Wangille on löytynyt kunnasta ja muutenkin pieni paikka tuntuu sopivan naisen nykytilanteeseen.

- Tämä on lähellä suurempia kaupunkeja ja esimerkiksi Helsinkiin pääsee bussilla. Tämä on miellyttävä paikka ja ihmiset ja maisemakin ovat mukavia.

Pornaisten asukkaista vain 1,6 prosenttia on vieraskielisiä. Tämä on vähemmän kuin missään muussa Helsingin seudun kunnassa. Esimerkiksi Keravalla vieraskielisiä on 5,9 prosenttia asukkaista.

Kunnat jäävät kuitenkin kauas Helsingistä, jossa muuta kuin kahta kotimaista puhuu jo yli kymmenen prosenttia asukkaista ja tulevien vuosikymmenten aikana heidän osuus kasvaa viidennekseen.

Tuntemattomat kehyskunnat

Vaikka vauhti kiihtyy myös kehyskunnissa, jää se jatkossakin kauas suurten kaupunkien maahanmuuttajamääristä.

Pornaisissakin maahanmuuttajiin suhtaudutaan periaatteessa myönteisesti, mutta muutosta nykytilanteeseen ei ainakaan aktiivisesti ajeta, myöntää kunnanjohtaja Markku Hyttinen.

- Ei kyllä varsinaisesti. Me kyllä halutaan tänne uusia asukkaita, että saataisiin tonttia myytyä, mutta siinäkin suuntaus on se, että tehdään omakotitaloja.

Helsinki on jo pitkään vaatinut naapureiltaan nykyistä aktiivisempaa otetta maahanmuuttajien asuttamisessa. Erityissuunnittelija Merja Svensk Helsingin henkilöstökeskuksesta muistuttaa, että monet vieraskieliset tulevat Suomeen työnperässä ja ovat hyviä veronmaksajia. Kehyskunnista heillä ei kuitenkaan ole välttämättä minkäänlaista mielikuvaa.

- Monet työperäiset maahanmuuttavat eivät tiedä näistä kunnista mitään. Eivät tiedä miten hyvät kulkuyhteydet sieltä on ja miten hyvät elämisenmahdollisuudet sieltä olisi.

"Siedätyshoitoa" lapsille

Svenskin mukaan esimerkiksi lapsille monikulttuurisuuden oppiminen jo pienenä olisi hyvä asia. Kunnanjohtaja Markku Hyttinen allekirjoittaa Svenskin sanoman.

- Kyllä se olisi varmasti hirvittävän hyvä vaikkapa koululaisille, että saataisiin tämmöistä "siedätyshoitoa", ei missään huonossa merkityksessä, vaan että näkökulmat avartuisivat ja opittaisiin kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Meillä on kuitenkin aika homogeeninen täällä tämä väestöryhmä, että olisi hyvä että lapset alkaisivat tottua erilaisiin ihmisiin.

Myös Wang uskoo, että pieni kunta voi olla hyvä lähtökohta, kun kulttuuri on uusi.

- Täällä joudut todellakin sopeutumaan paikalliseen tilanteeseen. Omasta kulttuurista ei voi pitää niin tiukasti kiinni, ja se voi olla myös hyvä asia.


Vieraskielisten määrä Helsingin seudulla

Vuoden 2012 alussa
Helsinki 68 000 eli 11,5% väestöstä
Espoo 26 000 eli 10,3%
Vantaa 22 000 eli 10,8%
kehysalue yht. 10 500 eli 3,4%

Ennuste vuodelle 2030
Helsinki 146 000 eli 21,2% väestöstä
Espoo 64 500 eli 20,5%
Vantaa 56 000 eli 23,3%
kehysalue yht. 26 000 eli 7%

Lähde: Helsingin tietokeskus