lauantai 16. helmikuuta 2013

MTV3: Poliisille miljoonalasku tulkkien palveluksista

MTV3: Poliisille miljoonalasku tulkkien palveluksista 16.2.2013

Poliisien käyttämien tulkkauspalveluiden määrä on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana. Taustalla on se, että ulkomaalainen henkilö on yhä useammin rikoksesta epäiltynä tai asianomistajana rikosjutussa.

Poliisi käytti koko Suomessa viime vuonna lähes 1,4 miljoonaa euroa tulkkien palveluksiin. Vielä vuonna 2007 tulkkauskustannuksiin upposi alle puoli miljoonaa euroa.

Suurin osa tulkkauskustannuksista menee siihen, kun poliisi tarvitsee tulkin apua esitutkintojen kuulusteluissa. Tulkkausapua tarvitaan esimerkiksi myös ulkomaalaisten turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

Tulkkauskustannuksiin kuuluu eniten rahaa Helsingissä, jossa ulkomaalaisia henkilöitä on eniten rikoksesta epäiltynä sekä asianomistajina.

Paritusvyyhdin tulkkauksella kova hintalappu

Helsingin poliisi tutki vuosien 2010 ja 2011 välillä laajaa varkaus- ja paritusvyyhtiä, johon oli osallisena useita romanialaisia. Rikoskomisario Jukka Larkion mukaan poliisin esitutkinta kesti noin seitsemän kuukautta, jonka aikana tulkkauskuluihin meni reippaasti rahaa.

– Meillä oli yhteensä kymmenen romanialaista vangittuna muun muassa törkeistä varkauksista ja yhdeksän romanialaista törkeästä parituksesta.

– Esitutkinnan aikana käytimme kolmesta viiteen tulkkia ja tulkkauskustannukset nousivat 76 346 euroon. Onhan se valtava summa rahaa, Larkio toteaa.