torstai 14. helmikuuta 2013

Keskisuomalainen: Tutkija: Äärioikeisto Suomessa uhkaavampi kuin Ruotsissa

Keskisuomalainen: Tutkija: Äärioikeisto Suomessa uhkaavampi kuin Ruotsissa 14.2.2013
Keskisuomalainen: "Nuorena hakkasin tummaihoisia" - nyt puhuu vastarintaliike

Oikeistoradikaalien nousu saattaa olla Suomessa jopa suurempi riski kuin Saksassa tai Ruotsissa. Suomalaiset eivät ole tietoisia oikeistoradikalismin riskeistä, koska meiltä puuttuu kokemus diktatuurista.

Näin arvioi yleisen historian professori Pasi Ihalainen Jyväskylän yliopistosta.

– Maamme historiassa oikeistoradikalismi ei näyttäydy erityisen vaarallisena, koska vallankaappausyritys torjuttiin Suomessa jo 1930-luvun alussa, toisin kuin suuressa osassa itäistä Eurooppaa.

Suomi onkin ääriliikkeiden suhteen jäljessä muuta Eurooppaa.

– Suomessa pitää tiedostaa, ettemme ole immuuneja oikeistolaisille tai vasemmistolaisille ääriliikkeille. Emme ole kaukana Euroopan historiasta, vaikka kansallinen kertomus meitä esimerkiksi natsi-Saksan kokemuksista etäännyttääkin, Ihalainen sanoo.

Saksassa on esillä natsipuolue NPD:n kieltäminen kokonaan. Ihalaisen mielestä asia on demokratian kannalta ongelmallinen.

– Yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytyvä radikaali ryhmittymä on aina vaarallinen. Näyttää siltä, etteivät Saksan ja Suomen tilanteet ole kovin kaukana toisistaan – vain tietoisuus radikalismin riskeistä on Suomessa alhaisempi, Ihalainen sanoo.

_______________________________________

Keskisuomalainen: "Nuorena hakkasin tummaihoisia" - nyt puhuu vastarintaliike

Tamperelainen Ari Leino, 45, ihailee kansallista vastarintaliikettä. Hän on yhdistyksen hiljainen, rekisteröimätön kannattaja. Hän on suunnitellut alkavansa sponsoroida liikettä muutamilla kympeillä kuussa.

– Miksen osallistuisi muutenkin, eihän minulla ole muuta kuin aikaa, sanoo eläkkeellä oleva Leino.

Vastarintaliikettä Leino pitää kansallisista liikkeistä ehdottomasti uskottavimpana. Vastarintaliikkeen verkkosivusto Patriootti.com on aktivoitunut viimeisen vuoden aikana. Sen kirjoittajat uskovat asiaansa vakaasti ja perustelevat väitteensä. He kirjoittavat taistelusta rauhanomaisesti, vihapuhetta ei juuri ole.

Ari Leino kertoo olleensa aiemmin radikaali.

– Nuorena hakkasin tummaihoisia, koska ne olivat vääränvärisiä, veivät työpaikat ja naiset. Myöhemmin iän myötä ymmärsin, ettei niiden hakkaaminen auta mitään.

Leino ei osaa vieraita kieliä, ja hänen mielestään Suomi kuuluu suomalaisille. Mies ihmettelee, miksi nykyään niin moni asia määritellään viharikokseksi.

Mitä mieltä Leino on väkivallan käytöstä politiikassa?

– Ei Jyväskylän kirjastopuukotus ehkä ollut fiksua, mutta en sitä tuomitse. Se saattoi olla myös kommunistien järjestämä tempaus, jolla haettiin huomiota.

Jyrkkä ei EU:lle

Ari Leinon mielestä suomalainen yhteiskunta on menossa huonoon suuntaan. Leino seuraa monia kansallismielisiä liikkeitä. Hän ”tykkää” Facebookissa Suomen sisusta ja Suomen kansallissosialistisesta puolueesta, jota yritetään parhaillaan perustaa Kotkaan. Kansallissosialistit vaalivat ideaa myyttisestä, menetetystä valkoisesta kansakunnasta.

Suomen isänmaallisen kansallisliikkeen internetsivuilla rekrytoidaan parhaillaan kansanedustajaehdokkaita ja julistetaan ”Oma kansa ensin!”.

– Vastarintaliikkeelle on enemmän tarvetta kuin parikymmentä vuotta sitten.

Leinon mukaan pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) pilaavat maamme yhteiskuntajärjestelmän lähettämällä kaikki rahat Kreikkaan.

– Paljonko sieltä tuli Suomelle rahaa, kun täällä oli kriisi? Hienoa, että luovutamme sotaveteraanien taistelun tulokset EU:lle.

Kauhukuvana on, että Euroopan unionista tulee liittovaltio. Leino haluaisi Suomen eroavan EU:sta ja yhteisestä valuutasta.

– Ihan sama, mikä valuutta tulisi tilalle, kunhan sitä olisi oikeus esimerkiksi devalvoida itsenäisesti.