sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Iltalehti: HBL: Ennusteessa raju muutos - maahanmuuttajia kaksinkertainen määrä

Iltalehti/STT: HBL: Ennusteessa raju muutos - maahanmuuttajia kaksinkertainen määrä 10.2.2013
Hbl: Huvudstadsregionen blir en globaliserad metropol

Maahanmuuttajien määrä on kasvamassa Helsingin seudulla uskottua nopeammin, kertoo Hufvudstadsbladet.

Lehden mukaan vieraskielisten määrä on kaksinkertaistumassa seuraavien parinkymmenen vuoden aikana.

Tuoreessa ennusteessa arvioidaan, että Helsingin seudun asukkaista ainakin 20 prosenttia olisi vieraskielisiä vuonna 2030. Vielä kolme vuotta sitten osuuden uskottiin kasvavan 15 prosenttiin.

Maanantaina julkaistavan ennusteen mukaan vuonna 2030 Helsingin seudulla asuisi 300 000 vieraskielistä, kun nykyään heitä on vajaat 130 000.

Hufvudstadsbladetin mukaan ulkomaalaistaustaisen väestön osuus on uuden ennusteen perusteella kasvamassa nykyisestä 9,3 prosentista 20-23 prosenttiin.

Esimerkiksi Helsinkiin odotetaan muuttavan paljon ihmisiä, joilla on juuria Afrikassa tai Lähi-idässä.

_________________________________________


Hbl: Huvudstadsregionen blir en globaliserad metropol

Antalet invånare i huvudstadsregionen som talar ett främmande språk, växer från 127 000 i dag till 300 000 år 2030, visar en färsk befolkningsprognos. Det här innebär att andelen invånare med invandrarbakgrund i metropolområdet stiger från 9,3 procent i dag till mellan 20 och 23 procent år 2030.

– Det här är en verkligt positivt nyhet som visar att vi håller på att bli en riktigt globaliserad metropol, säger Markku Leijo, avdelningschef på bostadsavdelningen på fastighetskontoret i Helsingfors då Hbl ringer upp honom och upplyser om de nya siffrorna.

Tillväxten av personer av utländsk härkomst i huvudstadsregionen beror inte enbart på ökad inflyttning från utlandet och högre nativitet hos vissa invandrargrupper. Flyktingar som först anländer till mindre orter inne i landet väljer ofta att flytta till huvudstadsregionen efter att de beviljats uppehållstillstånd.

Prognosen över antalet invånare som talar ett främmande språk, Vieraskielisen väestön ennuste Helsingin seudulla 2013-2030, publiceras i morgon (måndag 11.2) och är gjord av forskare anställda vid Helsingfors, Esbo och Vanda. Det är nu andra gången som huvudstadskommunerna gör en prognos över invandrarbefolkningen i framtiden. Den första prognosen från 2009 var klart i underkant.

De nya siffrorna visar att personer av västeuropeiskt och asiatiskt ursprung tenderar flytta bort från Helsingfors, samtidigt som allt fler personer med rötterna i Afrika och Mellanöstern dras till Helsingfors. Esbo får ett tillskott av i synnerhet personer med asiatiskt ursprung, medan de rysktalande föredrar Vanda.

Jämfört med till exempel Stockholm kommer Helsingforsregionen ändå att ha betydligt färre invandrare eftersom invandrarbefolkningen redan i dag i Stockholms län utgör 27 procent av befolkningen.

Pekka Vuori, projektchef och forskare vid Helsingfors stads faktacentral, säger att bostadsmarknaden förklarar en del av flyttrörelsen bland invandrarna inom landet.

– Ester och ryssar köper ofta egna bostäder eller hyr på fria marknaden. Prisnivån i Helsingfors är sådan att deras inkomstnivå kanske inte riktigt räcker till för att köpa eller hyra i Helsingfors, säger Vuori.

En delförklaring till att Esbo lockar många personer av asiatiskt ursprung är IT-företagen som sysselsätter högtutbildade personer från Kina och Indien.

– Att personer av afrikanskt ursprung föredrar Helsingfors kan bero på att det finns en positiv atmosfär gentemot folk från främmande kulturer och på att Helsingfors har satsat på social bostadsproduktion av större familjebostäder, säger Nexhat Beqiri, projektkoordinator på Inrikesministeriet.

Läs mer i dagens papperstidning.