torstai 14. helmikuuta 2013

Kymen Sanomat: Dan Koivulaakso: Valitsimme kirjamme aiheeksi äärioikeiston

Kymen Sanomat: Dan Koivulaakso: Valitsimme kirjamme aiheeksi äärioikeiston 14.2.2013

Juho Eerola kirjoitti (Lukijat 13.2.) kirjasta Äärioikeisto Suomessa varsin puutteellisin tiedoin.

Väite, että kirja on vasemmistoliiton aktiivien kirjoittama, on epätosi. Kaikilla kirjoittajilla ei ole puoluekantaa.

Eerola kirjoitti kirjailijoiden motiiveista yrittämättä selvittää niitä. Kirjan motiivit, eli äärioikeiston nousu Euroopassa ja siitä kertominen, on selvästi yksilöity kirjassa. Eerola ei perustele, millä tavalla itse määrittelemämme motiivit kirjoittaa kirja eivät pitäisi paikkaansa.

Kirjoitamme: ”Äärioikeiston uusien muotojen ja puhetapojen tarkasteleminen on tänään ajankohtaisempaa kuin pitkään aikaan. [...] Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen myös Suomesta löytyy iso oikeistopopulistinen puolue, perussuomalaiset. Sen riveissä toimii runsaasti oikeistoradikaalin, tai suojelupoliisin sanoin ”äärioikeistolaisen”, Suomen Sisun jäseniä.”

Eerolan kirjoituksen perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että hän ei ole lukenut kirjaa, tai, että luetun ymmärtämisessä on parantamisen varaa.

Kirjan aihe on Äärioikeisto Suomessa. Siksi siinä käsitellään äärioikeistoa Suomessa (ja Euroopassa). Eerolan peräänkuuluttama keskustelu äärivasemmistosta ei liity kirjaamme sen enempää kuin pihvireseptit liittyisivät kasvisruokakirjaan tai sovinismin puolustaminen liittyisi feministiseen kirjallisuuteen.

Eerola väittää, että Jyväskylän tilaisuus olisi ollut vasemmistonuorten järjestämä. Väite on epätarkka. Järjestäjinä olivat myös Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto ja Jyväskylä DIY.

Se miksi Eerola haluaa vähätellä kansallissosialistien, suomeksi natsien, suunnitelmallista väkivaltaista hyökkäystä, jää minulle mysteeriksi. Vähättely ilmenee Eerolan tavassa kutsua hyökkäystä kiljuskinien örvellykseksi. Väite asettuu erityisen kummalliseen valoon, kun hyökkääjät lehtitietojen mukaan eivät olleet päihtyneitä saatikka skinejä.

Dan Koivulaakso

Kaupunginvaltuutettu (vas.), yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan tekijöistä

Helsinki