torstai 14. helmikuuta 2013

SVT: Työnantajat ja maahanmuuttajat treffeillä

SVT: Työnantajat ja maahanmuuttajat treffeillä 14.2.2013

Halu töihin on kova

Suomessa maahanmuuttajanuorten riski syrjäytyä on yli viisinkertainen kantaväestöön verrattuna. Jopa joka viides alle 30-vuotias maahanmuuttaja on vailla koulutus- tai työpaikkaa. Suurin osa heistä asuu pääkaupunkiseudulla. Suomen pakolaisapu auttaa nuoria uuteen alkuun, tänään ystävänpäivänä aivan uudella tavalla.

Helsingissä on pidetty tänään vähän erilainen speed dating. Pikatapaamisten tarkoituksena ei ole pari- vaan työsuhteen muodostaminen. Ennen kaikkea maahanmuuttajanuorten ja työnatajien välille pyritään saamaan lisää vuorovaikutusta.

- Olisi mielenkiintoista jos nuoret ja työelämä voisivat jutella muustakin kuin siitä miten työllistyt. Mitä odotuksia, arvoja tai haasteita on puolin ja toisin. Voitaisiin lisätä ymmärrystä, kertoo Suomen pakolaisavun kouluttaja Onni Sarvela tapahtuman lähtökohdista.

- Tämä on loistava keino tuoda työnhakijoita ja työntekijöitä lähemmäksi toisiaan, HR-koordinaattori Anne Adolsson Opteamistä kehuu.

- Nuorilla on intoa, paljon kysymyksiä ja todella kova tahtotila saada työpaikka, Itella Postin palveluesimies Aku Ryhänen purkaa vaikutelmiaan.

Apua kesätyön hakuun

Maahanmuuttajanuoret jaettiin tapahtumassa seitsemään ryhmään, joka kiersi tapaamassa työantajia pöydästä toiseen kuuden minuutin ajan. Sekä afganistanilaistaustaisen Mohammadin että romanialaistaustaisen Biancan mielessä on kuitenkin päällimmäisenä opiskelu hammasteknikoksi. Mitä päivän tempaus heille antoi?

- Voi hakea kontaktia työpaikkojen kanssa ja keskustella, tiivisti Mohammad Sohrab. - Esimerkiksi voi hakea kesätyötä, kertoi Bianca Isabela Colibei.

Ei sopimusta tältä istumalta

Vuokratyövoimaa välittävän Opteamin suurin toimiala on hotelli- ja ravintola-ala, ja sen alalle välittämistä työntekijöistä joka viidennellä on maahanmuuttajatausta. Itellan pääkaupunkiseuden sanomalehden jakajista jo peräti joka toinen on syntyjään maahanmuuttaja.

- En palkannut vielä ketään heti tältä istumalta. Kyselin, onko kesäsuunnitelmia, mutta ketään ei vielä palkattu, kertoo HR-koordinaattori Anne Adolsson.

- Emme palkanneet ketään tältä istumalta, mutta välitämme yhteystietoja eteenpäin. Hienoa tavata näin motivoituneina nuoria miehiä ja naisia, kommentoi palveluesimies Aku Ryhänen päivän antia.

Miten Mohammad Sohrab sitten arvioi omia mahdollisuuksiaan työllistyä Suomessa?

- En tiedä vielä. Jos mulla on todistus, on mahdollista että saan hyvän työpaikan.