torstai 14. helmikuuta 2013

Iltalehti: Romanikerjäläiset saapuvat taas

Iltalehti: Romanikerjäläiset saapuvat taas 14.2.2013

Helsinkiin on saapunut jo useita kymmeniä Romanian romaneja kerjäämään.

Viime viikkojen aikana Helsingin Diakonissalaitoksen päiväkeskuksessa Hirudossa on käynyt jo useita romaniseurueita.

- Viimeksi eilen tuli uusi 10 hengen ryhmä pikkubussilla. Heitä on tullut viikoittain 10 - 20 ihmistä kolmen viikon aikana, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola.

Hän arvelee, että romanikerjäläisiä olisi nyt pääkaupunkiseudulla noin sata.

Tulijat saapuvat Romanista ja ovat pääosin vanhastaan tuttuja kasvoja.

- Heistä suurin osa on näitä jotka olivat täällä viime vuonna ja edellisvuonna.

Tuomola keskusteli tiistaina erään tulijan kanssa, joka oli kipeä.

- Kysyin, miksi tulit sairaana Suomeen, ja hän vastasi että tuli ansaitsemaan rahaa.

Ei vielä lapsiperheitä

Helsingin Diakonissalaitoksen, Helsingin seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin ylläpitämä liikkuvan väestönosan päiväkeskus Hirudo tarjoaa tulijoille mahdollisuuden ruuan lämmittämiseen ja hygieniastaan huolehtimiseen. Päiväkeskuksessa asiointi on ilmaista.

- Emme tarjoa sen kummempaa kuin viime vuonnakaan. He voivat lämmittää mikrossa ruokaa, käydä suihkussa ja pestä vaatteita sekä käyttää internetiä.

Tähän mennessä maahan saapuneet kerjäläiset ovat olleet aikuisia.

- Ainakaan minä en ole tavannut lapsia. Heitä tulee kesällä varsinkin bulgarialaisten mukana, Tuomola tietää vanhasta kokemuksesta.

Virkamies Romaniasta

Romanian sosiaaliturva on olematon, mikä ajaa huonossa asemassa eläviä romaneja kerjuulle muualle Eurooppaan. Viime vuoden lopulla Romanian suurlähetystöön palkattiin virkamies, jonka tehtävä on hoitaa kerjäläisiin liittyviä asioita. Hänen pestinsä kestää neljä vuotta. Tuomola toivoo apua etenkin käytännön asioiden hoitoon.

- Olemme tavannet kerran ja sovimme, että voimme olla yhteydessä ja järjestää säännöllisiä tapaamisia. Toivomme, että saamme konkreettista apua sosiaaliturva-asioissa sekä apua yhteyksien pitämisessä Romanian viranomaisiin ja niihin kaupunkeihin, joista nämä ihmiset tulevat.

Tuomola korostaa, että romanikerjäläisten asema on EU-tason ongelma, jonka taustalla ovat paitsi kulttuuriset ongelmat myös raha.

- Ei siihen ole löytynyt EU-rahaa, vaikka monesti on puhuttu, että rahaa olisi, jos sitä vain haettaisiin ja käytettäisiin.

Poliisi seuraa

Ylikomisario Juha Hakola kertoo poliisin tietävän romanikerjäläisten saapumisesta.

- Varmasti tämä menee samankaltaisena kuin aiempinakin vuosina. Niihin asioihin jotka kuuluvat poliisin toimialaan, puututaan, mutta muuten ei ole mitään erityistä.

Aikaisempina vuosina poliisia on työllistänyt laiton leiryityminen ja muu yleistä järjestystä häiritsevä toiminta.

Myös poliisi on tyytyväinen siitä, että tarjolla on yhteistyötä romanialaisen virkamiehen kanssa.

- Se on erittäin hyvä. Hän tuntee ja tunnistaa omaan kulttuuriin liittyviä kokonaisuuksia, ja hänestä on varmasti hyötyä yhteistoimintaviranomaisena.