tiistai 5. helmikuuta 2013

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa, 7. tiedote

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa, 7. tiedote 5.2.2013
Ilta-Sanomat: Jyväskylän kirjastokahakka: Uhri löi hyökkääjiä teleskooppipampulla
Iltalehti: Jyväskylän kirjastoisku: Pidätettynä ollut vapautettiin
Yle Keski-Suomi: Kirjastohyökkäyksen kommentit tyrmistyttävät järjestäjää
MTV3/STT: Uusnatsien järjestöllä takanaan useita iskuja
Iltalehti/STT: Supolla tieto natsiuhasta Jyväskylässä? - "Hälyttävää"
Apu-lehti, pääkirjoitus: Poliisi antautuu
Keskisuomalainen: Sekaannus Äärioikeisto Suomessa -jatkotilaisuudesta - kirjasto säikähti

Poliisi pitää Jyväskylän kaupunginkirjaston viime keskiviikkoillan 30.1.2013 tapahtumien kulkua pääosin selvitettyinä, vaikka yhtä henkilöä kyseessä olevaan tilaisuuteen sisälle pyrkineestä kolmen miehen seurueesta ei toistaiseksi ole tavoitettu. Tapahtumien taustojen selvittäminen on sen sijaan edelleen kesken. Näiltä osin tutkintaa jatketaan lähiviikkojen kuluessa.

Kaupunginkirjaston Pieneen Luentosaliin oli kokoontunut vajaat 100 henkilöä ’Äärioikeisto Suomessa’ -kirjan esittelytilaisuuteen. Tilaisuuden päävastuulliseksi järjestäjäksi on ilmoittautunut Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto -nimeä käyttävä ryhmä. Järjestäjät olivat varautuneet mahdolliseen häiriöön siten, että oven ulkopuolelle oli jäänyt henkilöitä seuraamaan tilaisuuteen pyrkijöitä.

Heti tilaisuuden alettua paikalle oli tullut kolme miestä, jotka ovella ollut mies oli tunnistanut mahdollisiksi häiriön aiheuttajiksi. Yhdellä miehistä oli havaittu suojalasit, suojakäsineet ja luotiliivit. Kädessään miehellä oli ollut pussillinen pulloja. Päästämättä miehiä sisälle ovella seisonut mies ilmoitti salin olevan täynnä. Tällöin syntyi tilanne, jonka aikana yksi kolmesta sisään pyrkineestä miehestä pahoinpiteli ovella seisonutta miestä nyrkein ja pullokassilla lyöden. Pullokassi osui tällöin myös toiseen ovella olleeseen mieheen. Miesten avuksi oli tässä vaiheessa tullut paikalla ollut kolmas mies, joka sai tilanteen aikana teräaseen iskun ylävartaloonsa. Puukotuksen uhrin epäillään käyttäneen tilanteen aikana teleskooppipatukkaa. Miehellä epäillään olleen hallussaan myös teräase, jota hänen ei kuitenkaan tiedetä käyttäneen. Pian puukotuksen jälkeen kolmikko pakeni paikalta. Epäillään, että pakenevia miehiä lyötiin teleskooppipatukalla ja heitä kohti heitettiin tuoli.

Paikkakuntalainen mies vangittiin sunnuntaina epäiltynä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen sekä törkeään pahoinpitelyyn ns. ’syytä epäillä’ -perusteella viikon ajaksi. Poliisi esitti tänään K-S:n käräjäoikeudelle myös toisen paikkakuntalaisen miehen vangitsemista samoin perustein esitutkinnan turvaamiseksi. Keski-Suomen käräjäoikeus ei kuitenkaan vanginnut miestä.

Seurueeseen kuuluneen kolmannen miehen henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole toistaiseksi tavoitettu. Mies on etsintäkuulutettu.

Seuraava tiedote annetaan tutkinnan edistymisen myötä aikaisintaan perjantaina 8.2.2013.

_____________________________________

Ilta-Sanomat: Jyväskylän kirjastokahakka: Uhri löi hyökkääjiä teleskooppipampulla

Poliisin mukaan Jyväskylän kirjastopuukotuksen uhri oli aseistautunut teleskooppipampulla ja teräaseella.

Poliisi pitää Jyväskylän kaupunginkirjaston viime keskiviikkoillan tapahtumien kulkua pääosin selvitettyinä. Yhtä tilaisuuteen sisälle pyrkineistä kolmen miehen seurueesta ei toistaiseksi ole tavoitettu.

Tapahtumien taustojen selvittäminen on sen sijaan edelleen kesken. Näiltä osin tutkintaa jatketaan lähiviikkojen kuluessa.

Kaupunginkirjaston Pieneen Luentosaliin oli kokoontunut vajaat 100 henkilöä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen.

Tilaisuuden päävastuulliseksi järjestäjäksi oli ilmoittautunut Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto -nimeä käyttävä ryhmä. Järjestäjät olivat varautuneet mahdolliseen häiriöön siten, että oven ulkopuolelle oli jäänyt henkilöitä seuraamaan tilaisuuteen pyrkijöitä.

Yhteenotto salin ovella

Heti tilaisuuden alettua paikalle oli tullut kolme miestä, jotka ovella ollut mies oli tunnistanut mahdollisiksi häiriön aiheuttajiksi. Yhdellä miehistä oli havaittu suojalasit, suojakäsineet ja luotiliivit. Kädessään miehellä oli ollut pussillinen pulloja.

Ovella seisonut mies ilmoitti salin olevan täynnä. Tällöin syntyi tilanne, jonka aikana yksi kolmesta sisään pyrkineestä miehestä pahoinpiteli ovella seisonutta miestä nyrkein ja pullokassilla lyöden.

Pullokassi osui tällöin myös toiseen ovella olleeseen mieheen. Miesten avuksi oli tässä vaiheessa tullut paikalla ollut kolmas mies, joka sai tilanteen aikana teräaseen iskun ylävartaloonsa.

Puukotuksen uhrin epäillään käyttäneen tilanteen aikana teleskooppipatukkaa.

Uhrilla epäillään olleen hallussaan myös teräase, jota hänen ei kuitenkaan tiedetä käyttäneen.

Pian puukotuksen jälkeen kolmikko pakeni paikalta.

Poliisi epäilee, että pakenevia miehiä lyötiin teleskooppipatukalla ja heitä kohti heitettiin tuoli.

Yksi vangittiin

Paikkakuntalainen mies vangittiin sunnuntaina epäiltynä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen sekä törkeään pahoinpitelyyn ns. syytä epäillä -perusteella viikon ajaksi.

Poliisi esitti tiistaina Keski-Suomen käräjäoikeudelle myös toisen paikkakuntalaisen miehen vangitsemista samoin perustein esitutkinnan turvaamiseksi. Keski-Suomen käräjäoikeus ei kuitenkaan vanginnut miestä.

Seurueeseen kuuluneen kolmannen miehen henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole toistaiseksi tavoitettu. Mies on etsintäkuulutettu.

___________________________________________

Iltalehti: Jyväskylän kirjastoisku: Pidätettynä ollut vapautettiin

Keski-Suomen käräjäoikeus päätti juuri vapauttaa Jyväskylän kirjastoiskusta pidätettynä olleen vuonna 1986 syntyneen miehen.

Häntä epäiltiin, kuten sunnuntaina vangittua toveriaankin, törkeästä pahoinpitelystä ja yrityksestä rajoittaa poliittisia toimintavapauksia.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että ei ole näyttöä siitä, että mies olisi syyllistynyt kumpaankaan tekoon. Hän on ollut kirjastolla paikalla, mutta hän ei ole osallistunut aktiiviseen väkivaltaan eikä kukaan ole väittänyt, että hänellä olisi ollut kädessään minkäänlaisia aseita.

Käräjäoikeuden mukaan miestä tullaan varmasti vielä kuulemaan jutun yhteydessä ja tulevissa käräjäoikeuden istunnoissa. Koska mies itse tapahtumien jälkeen ilmoittautui poliisille, ei oikeuden mukaan ole syytä epäillä etteikö hän pyydettäessä saapuisi kuulusteluihin.

Nyt vapautettu mies on yksi niistä kolmesta, jotka pyrkivät Jyväskylän kaupunginkirjastolla pidettyyn Li Anderssonin, Dan Koivulaakson ja Mikael Brunilan Äärikoikeisto Suomessa -kirjan julkistamistilaisuuteen.

Kirjaston mellakoinnista ja puukotuksesta aiemmin vangittu mies on vallankumouksellisen Suomen Vastarintaliikkeen jyväskyläläisiä aktiiveja.

Äärioikeistokeskusteluun hän osallistui korostamalla, että kansallissosialismi ei ole äärioikeistoa.

- Vapaasti saa haukkua natsiksi, ei se ole ennenkään haitannut, hän päätti kommenttinsa.

Tapahtumiin liittyen etsintäkuulutettu kolmas mies on edelleen pakosalla. Myös hän on Suomen Vastarintaliikkeen aktiiveja.

Rikoksista epälty ja hänen edustajansa olisivat halunneet käsitellä vangitsemista julkisesti. Tutkinnanjohtaja Eila Koivuniemen vaatimuksesta asia kuitenkin käsiteltiin suljetuin ovin ja myös valokuvaus salissa kiellettiin.

__________________________________________________________

Yle Keski-Suomi: Kirjastohyökkäyksen kommentit tyrmistyttävät järjestäjää

Viime keskiviikkona Jyväskylän kaupunginkirjastossa tapahtunut hyökkäys on saanut liikkeelle suorastaan ällistyttäviä kommentteja, toteaa eräs tapahtuman järjestäjistä, tutkija Irma Hirsjärvi.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerolan letkaukset ovat Hirsjärven mukaan rajusti ristiriidassa paikalla olleiden syvän järkytyksen kanssa.

- Kommenttien valossa on syytä miettiä, kuinka kenenkään mielestä kirjan kirjoittaminen ja yleisötapahtuman järjestäminen voisi olla peruste yhdenkään ihmisen kimppuun käymiselle. Kirjan leimaaminen fyysisen hyökkäyksen sallivaksi provokaatioksi on historian valossa todella vaarallinen ajatus, Hirsjärvi kirjoittaa.

Hirsjärvi muistuttaa, että salissa, johon hyökkääjät pyrkivät, oli yli 80 henkeä, ja että kirjaston aulassa oli myös muita kirjastonkäyttäjiä. He ovat myös tapahtuman osapuolia.

- Muitakin väyliä on. Muutama viikko sitten julkaistiin erittäin kärkevä kirja Jyväskylän opiskelijoiden 60-70 -lukujen vasemmistoliikkeestä. Kukaan ei pyrkinyt tilaisuuteen veitsen kanssa, eikä ketään ei pahoinpidelty. Sen sijaan yleisö pyysi lukuisia arvostelukappaleita kirjakritiikkejä varten. Väkivallan sijaan voi kirjoittaa, Hirsjärvi toteaa.


_______________________________________________________________

MTV3/STT: Uusnatsien järjestöllä takanaan useita iskuja

Jyväskylän kirjastopuukotus on yhdistetty vahvasti Suomen vastarintaliikkeeseen. Kyseessä on uusnatsijärjestö, joka kertoo nettisivuillaan tunnustavansa kansallissosialistista maailmankatsomusta.

– Jyväskylän tapaus on ensimmäinen kerta, kun järjestön toimista nousi suurempi kohu. Heillä on takanaan noin kahdeksan iskua tai rettelöintiä parilta viime vuodelta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytettiin teräasetta, kommentoi tutkija Jussi Jalonen Tampereen yliopistosta.

Eräs välikohtaus tapahtui heinäkuussa Oulun North Pride -tilaisuudessa, jossa puhunut Dan Koivulaakso sai sumutetta silmilleen. Huhtikuussa 2011 järjestön jäsen kävi Oulun vaalikopeilla kiinni kokoomukseen ehdokkaaseen ja sai tästä sakkoja.

Järjestö on kytketty myös Helsingin Pride-kaasuiskuun, Oulun ylioppilaskunnan toimiston polttopulloiskuun, taidekeskus Hirvitalon pippurisumutehyökkäykseen sekä Keskustorin vaalitorin mellakkaan Tampereella ja pahoinpitelyyn Hartolan markkinoilla.

Ei rekisteröity yhdistys

Vastarintaliikettä (SVR) ei löydy yhdistysrekisteristä rekisteröitynä eikä myöskään rekisteröintiä hakevana.

Järjestö on viime aikoina nostanut päätään esimerkiksi Porissa. Esikuvana heillä on ruotsalainen emojärjestö Svenska Motståndsrörelse, Jalonen kertoo.

Hän arvioi, että SVR on ainoita suoranaisesti väkivaltaisia äärioikeistolaisia järjestöjä Suomessa. Myös sisäministeriön raportin mukaan järjestö on vaarallinen, vaikkakin pieni.

– Muuta äärioikeistolaista mutta väkivallatonta liikehdintää kyllä esiintyy. Esimerkiksi verkkolehti Sarastusta voi pitää kulttuurifasistisena julkaisuna. Internetissä on myös vaikuttanut pitkään laitaoikeistolainen blogimaailma.

Youtubessa ääniraita

Youtubesta löytyi tiistaina nauhoitus kirjastopuukotuksesta esimerkiksi hakusanoilla "äärioikeisto Suomessa ääniraita".

Tallennuksessa noin 9 minuutin kuluttua tilaisuuden alkamisesta kuuluu kolinaa ja pauketta. Joku mainitsee tappelusta. Yleisöä pyydetään toistuvasti lähtemään pois yhdessä, ei yksin.

Joku ilmoittaa paikalle tulleen kolme patrioottia puukkojen ja pullokassin kanssa. Yleisölle kerrotaan myös, että vahtimestari on soittanut poliisille, jotakuta on puukotettu ja tekijät olivat tunnistettavissa. Tilaisuus keskeytyy noin 10 minuutiksi.

__________________________________________________________


Iltalehti/STT: Supolla tieto natsiuhasta Jyväskylässä? - "Hälyttävää"

Kirjaesittelyn järjestäjät varautuivat normaaleihin järjestyshäiriöihin ja pyysivät myös vapaaehtoisia valvomaan ovella tilaisuutta. Jyväskylän poliisi ei pitänyt uhkaa merkittävänä.

- Tilaisuudesta meillä on ollut tieto, mutta ei siitä, että siihen liittyisi erityistä uhkaa.

Itä-Suomen ylioppilaslehden mukaan myös suojelupoliisi oli saanut etukäteen tiedon mahdollisesta uhasta. Lehden mukaan äärioikeistolaiset ilmoittivat tammikuussa harkitsevansa delegaation lähettämistä Jyväskylään. Kommentit oli kirjoitettu Joensuussa pidetyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuden Facebook-sivuille.

Lehden mukaan uhasta ilmoitettiin Pohjois-Karjalan poliisille ja Supolle, mutta tieto ei ilmeisesti kulkenut poliisin päivittäistoimintaan asti. Kommenteissa puhuttiin lähinnä Finnish Defence League -liikkeestä.

- Hälyttävää on, että lauantaina annetun tiedon mukaan Supo olisi tiennyt jonkinlaisesta uhasta. Tieto ei ilmeisesti tullut Jyväskylään, sanoo kirjastotapahtuman järjestäjiin kuuluva Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori Irma Hirsjärvi.

Hän pitää onnettomana myös sitä, että vahtimestarin ensimmäinen hälytyssoitto luokiteltiin ei-kiireelliseksi.

- Hyökkäys olisi ollut estettävissä. Harmi että poliisi tuli paikalle vasta toisen soiton jälkeen, Hirsjärvi arvioi.

Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei kommentoi, millaista tietoa heille on eri tilaisuuksista tullut. Hänen mukaansa Supo seuraa tilannetta jatkuvasti, eikä toimintatapoja ole toistaiseksi ollut tarvetta muuttaa.