maanantai 25. helmikuuta 2013

Kansan Uutiset: Suomalaisten maahanmuuttoasenteet suvaitsevia

Kansan Uutiset: Suomalaisten maahanmuuttoasenteet suvaitsevia 25.2.2013

Suomalaisten asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat suvaitsevimpia Euroopassa. Vain Ruotsi on Suomea suvaitsevaisempi. Norja ja Tanska yltävät yli Euroopan keskitason.

24 Euroopan valtion vertailussa Venäjä on suvaitsemattomin. Unkari, Kypros ja Kreikka pitävät perää Venäjän kanssa. Entiset sosialistiset valtiot edustavat edellisten lisäksi kielteisimpiä asenteita.

Saksa edustaa keskitasoa. Iso-Britannia on selvästi maastamuuttajakielteinen.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Ervastin katsauksen tiedot pohjautuvat European Social Survey -tutkimukseen, jossa kahden vuoden välein tarkastellaan yleiseurooppalaisia arvoja ja asenteita. Aineiston valossa suomalaisten maahanmuuttoasenteet ovat suvaitsevaisimmasta päästä Euroopassa. Etenkin mediassa käydyn maahanmuuttokeskustelun perusteella tätä voi pitää yllätyksenä.

Naiset suvaitsevaisempia

Naiset suhtautuvat maahanmuuttajiin hieman miehiä suvaitsevammin. Suvaitsevaisuus lisääntyy iän nuorentuessa. Ennen vuotta 1940 syntyneet ovat selvästi suvaitsemattomampia kuin 1960 jälkeen syntyneet.

Mitä koulutetumpi henkilö on sitä myönteisemmin suhtaudutaan maahanmuuttajiin.

Ervastin mukaan asenteiden vaihtelua selittävät parhaiten väestön taloudellinen hyvinvointi ja maassa toteutettu sosiaalipolitiikka. Pohjoismaille tyypillinen sosiaalipolitiikka lisää asenteiden myönteisyyttä.