keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Yle: Rahaa kerjätty jopa avaamalla auton ovi liikennevaloissa - ilmiön yleisyydestä ei tietoa

Yle: Rahaa kerjätty jopa avaamalla auton ovi liikennevaloissa - ilmiön yleisyydestä ei tietoa 20.2.2013

Helsinkiläiskerrostaloissa on viime aikoina kierrellyt kerjäläisiä kotiovilla. Oven takana on seissyt ulkomaalaisen näköinen mies tai nainen. Kädessään hänellä on ollut lappu, jossa on kerrottu, että ovelle ilmestynyt on kuuromykkä ja että tämä tarvitsisi rahaa leikkausta varten.

Ainakin Lauttasaaressa on käynyt viime aikoina ulkomaalaistaustaisia ihmisiä kerjäämässä ovelta ovelle. Mukanaan heillä on ollut samanlainen laminoitu lappu, jossa on kerrottu kerjääjän olevan kuuromykkä. Lapussa on pyydetty antamaan rahaa leikkaukseen. Mitään myytävää heillä ei ole ollut.

Kerjääjiä on ollut kaksi ja he ovat käyneet soittelemassa ovikelloja myös sellaisissa kerrostaloissa, joissa on ovikoodilla varustetut alaovet.

Yle Helsinkiin on tullut myös soittoja ihmetteleviltä autoilijoilta, jotka ovat kertoneet, että liikennevaloissa kerjäläinen oli avannut oven ja pyytänyt rahaa.

Ei tietoa keitä kerjäläiset ovat

Varmuutta siitä ei ole, kuinka yleistä ovilla kiertely on, tai keitä Helsingissä viime aikoina ovelta ovelle kierrelleet tai rahaa autoiiljoilta pyytäneet kerjäläiset ovat.

Diakonissalaitoksen ylläpitämästä romanikerjäläisten päiväkeskus Hirundosta ei osata kertoa, ovatko romanikerjäläiset alkaneet kierrellä ovelta ovelle.

Helsingin kerjäläistyöryhmää johtava Jorma Räihä aikoo ottaa selvää, ovatko romanikerjäläiset ottaneet uudenlaisia tapoja käyttöön. Kevään ensimmäinen suurempi romanikerjäläisten joukko on saapunut vasta hiljattain Suomeen.

Poliisi: Jos ilmiö laajenee, siitä tulee ongelma

Helsingin poliisille on tehty ilmoituksia ovelta ovelle -kerjäämisestä, mutta viime aikoina niitä ei ole tullut mitenkään erityisen paljon. Kerjääminen ovelta ovelle ei olekaan rikos, koska järjestyslaki ei sitä kiellä.

Poliisin tietoon ei ole kuitenkaan tullut montaa tapausta, joissa autonkuljettajilta olisi pyydetty rahaa.

Ovikellon soittelu ja rahan pyytäminen ei siis ole kotirauhan rikkomista. Sisään ei saa tunkeutua luvatta. Toistuva ovikellon rimputtelu ei poliisin mukaan ole kuitenkaan sallittua.

Taloyhtiöt voivat kieltää kerjäämisen tai kaupustelun, mutta poliisin mukaan siitä tuskin on apua, varsinkaan jos ovilla kiertävä ei osaa suomea.

Hiljattain eräs sairaan lapsen hoitoon rahaa kerjännyt mies tunkeutui Mellunkylässä iäkkään naisen asuntoon. Poliisi tutkii tapausta varkauden yrityksenä.

- Jos kerjääminen vaikuttaa yhtään epäilyttävältä, kannattaa soittaa poliisille, sanoo ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista.

- Jos poliisi vielä tavoittaa ovella käyneen ja jos tapahtuu jotain rikollista myöhemmin, poliisilla olisi ainakin yhden alueella liikkuneen epäilyttävän ihmisen henkilötiedot selvillä.

Joskus kerjäläisillä ei ole edes tarkoitus kerjätä, vaan he saattavat olla tiedusteluretkellä: tarkoitus ei ole saada taskun pohjalle lantteja, vaan tietoa vaikkapa siitä, millaisia lukkoja tai hälytysjärjestelmiä ja omaisuutta lähitenoilla on.

- Jos ilmiö laajenee, siitä tulee ongelma, sanoo ylikomisario Wallenius.

Jos ovelta ovelle -kerjääminen yleistyisi, poliisille alkaisi todennäköisesti tulla enemmän ilmoituksia ja myös varkaudet saattaisivat lisääntyä, Wallenius epäilee.

Myös Espoossa ja Vantaalla on kierrelty ovelta ovella

Myös Espoossa ja Vantaalla on nähty ovelta ovelle kiertäviä ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, mutta tarkempia tietoja kerjäläisten kansalaisuudesta poliisi ei mainitse. Tosin puolalaisiksi opiskelijoiksi esittäytyviä kauppiaita on ainakin tavattu.

Espoon poliisista kerrotaan, että ilmoituksia kaupustelijoista ja ovelta ovellle -kerjäämisestä tulee aika ajoin, joskus enemmän, joskus vähemmän. Osa ilmoituksista on johtanut rikostutkintaan.

Enemmän ilmoituksia tulee lämpimään vuodenaikaan. Ovikelloja on soiteteltu sekä omakoti- että kerrostaloalueilta. Ilmoituksen tekijät ovat alkaneet epäillä kerjäläisten käytöksen perusteella, onko tällä ollut puhtaat jauhot pussissa.

- Jos kyseessä on ulkomaalaisperäinen henkilö, poliisi voi tarkistaa henkilöllisyyden ja samalla henkilön oleskeluluvan, yleisjohtaja Petri Lillvis Espoon poliisista kertoo.


Mistä on kyse?
- Ovelta ovelle -kerjääminen ei ole rikos
- Pääkaupunkilaislähiöissä on tavattu ulkomaalaistaustaisia ovelta ovelle -kerjääjiä
- Varmaa tietoa siitä, keitä keitä viime aikoina kierrelleet kerjäläiset ja kaupustelijat ovat, ei ole
- Poliisi kehottaa soittamaan poliisille, jos kotiovella kerjääminen vaikuttaa vähänkään epäilyttävältä