tiistai 12. helmikuuta 2013

Kotimaa24: Kansliapäällikkö: Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulisi sallia

Kotimaa24: Kansliapäällikkö: Ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulisi sallia 12.2.2013
Keskisuomalainen/STT: Lehdet: KKO:n Koskelo penää ympärileikkauslakia 10.2.2013

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen uutisoi viikonloppuna, että Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelon toivoo lain säätämisestä ympärileikkauksesta.

- Kysymys ei ole helppo, ja se on herättänyt voimakkaita tunteita ja reaktioita monissa Euroopan maissa. Mm. Ruotsissa ja Berliinin osavaltiossa on jo laki, joka sallii ympärileikkauksen uskonnollisista syistä. Mielestäni poikien ympärileikkaus uskonnollisista syistä lääkärin tekemänä tulisi sallia. Kysymys on myös suvaitsevaisuudesta. Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle (lib.) on tuonut tämän esiin toteamalla, että on käsittämätöntä, etteivät juutalaisperheet voisi ympärileikata poikalapsiaan Saksassa. Tätä olisi hyvä pohtia Suomessakin, kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo toteaa Facebook-sivullaan.

Koskelo suomi Sunnuntaisuomalaisessa poliittisia päättäjiä lainvalmistelun hitaudesta. Korkein oikeus salli uskonnollisista syistä tapahtuvan pojan ympärileikkauksen muutama vuosi sitten.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on kertonut aiemmin Kotimaa24:lle, että hän kannattaa erillislain säätämistä poikien ympärileikkauksesta.

______________________________________________________


Keskisuomalainen/STT: Lehdet: KKO:n Koskelo penää ympärileikkauslakia

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo toivoo Suomeen lakia ympärileikkauksista, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.

Koskelo kritisoi poliittisia päättäjiä lainvalmistelun hitaudesta. Korkein oikeus salli uskonnollisista syistä tapahtuvan pojan ympärileikkauksen yli neljä vuotta sitten.

Koskelon mielestä toimivassa yhteiskunnassa pallon pitäisi siirtyä nopeasti lainsäätäjälle.

- Lainsäätäjät tietävät, että he saisivat kovaa kritiikkiä osakseen, tekivät minkälaisen ratkaisun tahansa. Siksi asia jätetään tuomioistuinten huoleksi, koska me emme voi sitä väistää, Koskelo sanoo haastattelussa.

Korkein oikeus päätti vuonna 2008, että muslimipojalle asianmukaisesti tehty ympärileikkaus ei ollut rangaistava teko. Ennakkopäätöksessä oli kyse muslimiäidistä, joka teetti nelivuotiaalle pojalleen ympärileikkauksen. Toimenpiteen teki lääkäri, ja siinä käytettiin paikallispuudutusta.