tiistai 12. helmikuuta 2013

Kauppalehti: Suomalaisyritysten kansainvälisyys olematonta

Kauppalehti/STT: Suomalaisyritysten kansainvälisyys olematonta 12.2.2013

Suomalaisyritykset tarvitsevat huomattavasti nykyistä enemmän kansainvälisiä kontakteja. Ulkomaisten työntekijöiden ja kumppanuuksien merkitys yrityksille on varsin näkymätön, todetaan Suomen strategisen huippuosaamisen keskittymiä (SHOK) arvioineessa laajassa raportissa.

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä antaa sapiskaa SHOK-projektille, jossa edistetään innovaatioyritysten ja huippututkimuksen yhteistyötä eri teollisuuden aloilla. Vuonna 2006 aloitettuun projektiin on käytetty satoja miljoonia euroja valtion rahaa.

Arvion mukaan yritysten luomat kontaktit rajoittuvat liiaksi kotimaahan ja kansainvälisiä verkostoja on kehitetty lähinnä vanhalta pohjalta. Osallistujien keskuudessa on ollut paljon väärinymmärryksiä ja epävarmuutta, toiminta on lähtenyt liian hitaasti liikkeelle eikä yritysten aseman kohentumisesta ole näyttöä.

Arviointiryhmä pitää huolestuttavana, että lisäselvennystä kaivataan kuuden vuoden jälkeen. Raportissa kysytään: Mitä Suomen innovaatiojärjestelmästä puuttuisi, jos SHOK-järjestelmää ei olisi?

Tutkijoiden tavattava yrittäjiä

Helsingissä pohdittiin tiistaina projektin vision kirkastamista, perusasioihin palaamista. Tekesin pääjohtaja Pekka Soini paalutti rohkeita kokeiluja ja räväköitä uudistuksia.

"Pk-kenttä on aivan liian kotimainen. Kohtaamiset eri näkökulmista ovat paras innovaatiolähde. Tässä on hyvä mahdollisuus kokeilla Suomelle tärkeitä asioita", Soini sanoi.

Tärkeäksi nähtiin, että ulkomaisia huippututkijoita saadaan houkuteltua kimppaan yritysten kanssa ja vieläpä samaan tilaan. Tavoite sisältää kuitenkin viestinnällisiä haasteita.

"Suomalainen työelämä ei ole valmis vastaanottamaan ulkomaalaisia, jos he eivät puhua suomea", pohti ylijohtaja Anita Lehikoinen opetusministeriöstä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ei ehtinyt kiireiltään pitämään tilaisuuden loppupuheenvuoroa. Varamieheksi hälytettiin ministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen. Hänen mukaansa projektin jatkumiselle ei ole asetettu määräaikaa. Johtoryhmä käsittelee uutta toimintasuunnitelmaa keväällä.

"Jos tämä pysyy elinvoimaisena, niin sitten pysyy. Jos kuolee, niin kuolee. Raportti kertoo, että easy living is over (helppo elämä on ohi)", Virtanen kertoi terveiset.