torstai 7. helmikuuta 2013

Yle: Kielitaito hioutuu ammattikoulutuksessa

Yle Kainuu: Kielitaito hioutuu ammattikoulutuksessa 7.2.2013

Maahanmuuttajien kotoutuminen alkaa kielikoulutuksesta, sillä ilman suomen kieltä ei onnistu päivittäisten asioiden hoitaminen, jatkokouluttautuminen ja työllistyminen. Kainuussa maahanmuuttajat pääsevät kielikoulutukseen hyvin.

Kainuussa ELY-keskus hoitaa maahanmuuttajakoulutuksen rahaliikenteen, kilpailuttaa koulutuksen ja tekee puitesopimukset koulutuksen järjestämisestä. TE-toimisto tavoittaa jokaisen maahanmuuttajan, ja ohjaa edelleen kieli- ja muuhun koulutukseen.

Viesti TE-toimistosta on, että koulutukseen pääsee hyvin.

Kainuun ammattiopisto on yksi maahanmuuttajien koulutuksen järjestäjä. Koulutusta on järjestämässä uudelleen, ja tavoitteena on luoda polku-malli edesauttamaan maahanmuuttajia pääsemään kiinni opiskeluihin nopeammin.

- Samalla selkeytämme omaa rooliamme ja tekemistämme maahanmuuttajien koulutuksen järjestäjinä, kertoo Kainuun ammattiopiston maahanmuuttajakoulutuksen vastaava Arja Immonen.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman Polku-hankkeen KAO toteuttaa yhdessä Kajaanin lukion kanssa, ja Immonen on mukana koordinoimassa myös MOPO-hanketta, jonka tavoitteena on tuottaa monikulttuuriseen ympäristöön erityisen hyvää opetusta ja ohjausta etenkin autopuolen koulutukseen Kainuun ammattiopistossa.

Asenteessa oli suomalaisillakin opittavaa

KAOn aikuiskoulutuksen autotiimissä opettava Kauko Polvinen kertoo, että useamman vuoden ajan hän on opettanut maahanmuuttajaopiskelijoita joko koulutuskokeilussa tai ammattiopinnoissa.

Kielitaito on Polvisen mukaan kohentunut jokaisella maahanmuuttajalla opiskelujen aikana.

- Esimerkiksi työkalut opettelemme joskus englannin kautta. Ja kun työvaiheen mallin näyttää niin taitavia ovat olleet.

- Suomalaisilla on paljon oppimista maahanmuuttajista. Heillä on kiinnostus ja nöyryys oppia, innostuneisuus ja asenne on korkealla, Polvinen korostaa.

Kirjanpitäjästä vartijaksi, Kuubasta Suomeen

Leonardo Lopez sanoo, että suomen kieli on vaikea. Hän puhuu sitä jo melko hyvin, mutta sanoo alun olleen vaikea.

- Ei ymmärtänyt mitään, mutta pikkuhiljaa opiskelun myötä opin enemmän.

Kajaanissa Lopez osallistuu maahanmuuttajien ammattiin valmentava koulutukseen, ja haaveilee uudesta työurasta uudessa kotimaassa. Synnyinmaassaan Kuubassa Lopez työskenteli kirjanpitäjänä.

- Haluan vartijaksi, se on adrenaliinimies, Lopez vitsailee nauraen.

- Kirjanpitäjänä on vain paljon töitä ja vähän rahaa. En halua enää paperitöitä. Mutta työ kuuluu elämään ja jos pääsen kouluun, haluan sen jälkeen heti töihin.


Maahanmuuttajien koulutus:
Maahanmuuttajien koulutuksen tavoitteena on antaa Suomeen muuttaville valmiuksia toimia tasavertaisina jäseninä suomalaisessa yhteiskunnassa. Maahanmuuttajille pyritään antamaan yhtä hyvät mahdollisuudet koulutukseen kuin muille suomalaisille.
 -Opetushallitus