torstai 21. helmikuuta 2013

Iltalehti: Timo Soinia hiillostettiin BBC:n haastattelussa

Iltalehti: Timo Soinia hiillostettiin BBC:n haastattelussa 21.2.2013
Iltalehti: Raju hyökkäys Soinia vastaan: "Häpäisee Suomea"
Uusi Suomi: Timo Soini vastaa: ”Haglund hakee pelkkää julkisuutta”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini joutui puolustelemaan puoluetovereidensa sanomisia Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

BBC:n Stephen Sackur haastatteli Timo Soinia keskiviikkona yleisradioyhtiön Hard Talk -ohjelmassa.

Soini joutui vastaamaan tiukkoihin kysymyksiin muun muassa puolueen rasistisuudesta ja perussuomalaisten kansanedustajien kohukommenteista.

Toimittaja kysyy Soinilta heti alkuun, esiintyykö puolueessa rasismia.

- Ei, olen katolinen kristitty, enkä voi olla rasisti, Soini vastaa ykskantaan.

Toimittaja sanoo tiukasti, että Soinin vastaus tuskin tyydyttää ohjelman katsojat, ja esittää saman kysymyksen uudestaan.

- Minä en vihaa ketään, eikä perussuomalaiset vihaa ketään. Yksi tai kaksi purskahdusta on ollut, mutta meitä äänestää 19 prosenttia suomalaisista. Jos siis on joitakin yksilöitä tai jopa kansanedustajia (jotka käyttäytyvät rasistisesti), en voi olla henkilökohtaisesti heistä vastuussa, Soini perustelee.

- Mutta olet puolueen johtaja, se on sinun työsi! toimittaja Sackur vastaa tuohtuneena.

Soini myöntää, että vastuu kuuluu hänen työhönsä, mutta hän ei voi toimia "lastentarhaopettajana". Soini tekee kuitenkin selväksi, ettei hän ole ikinä hyväksynyt rasistisia kommentteja puolueessa.

Hakkarainen ja Halla-aho syynissä

Sackur nostaa esimerkkinä perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen kohukommentit ja tämän neekeri-sanan käytön. Toimittaja kysyy Soinilta, miten hän toimi, kun Hakkarainen antoi kohulausuntoja.

- Sanoin hänelle, että sellaista kieltä ei saa käyttää.

Toimittaja tiedustelee, miksi Hakkaraista ei erotettu moisten kommenttien takia, mutta Soini heittää takaisin: "Miksi olisi pitänyt?"

Soini puolustelee, että hän ei usko Hakkaraisen olevan rasisti, mutta kansanedustajan tulisi kuitenkin parantaa käytöstapojaan.

Sackur muistuttaa, että Soini on luvannut aikaisemmin erottaa puolueensa kansanedustajat, jotka tuomitaan rasistisista kommenteista. Toimittaja nostaa esille kansanedustaja Jussi Halla-ahon tuomion tämän kärkevistä blogikirjoituksista.

Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon viime kesänä syylliseksi uskonrauhan rikkomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Soinin mielestä Halla-ahoa ei tarvitse erottaa, sillä tapauksesta on viisi vuotta, eikä Halla-aho ollut tuolloin edes kunnanvaltuuston jäsen saatikka kansanedustaja. Soini perustelee päätöstä sillä, että Halla-aho on kärsinyt tapauksesta jo tarpeeksi, eikä mies tee vastaavaa enää ikinä.

- Sinä rikoit lupauksesi! toimittaja huudahtaa Soinille.

- En voi rankaista miestä enempää kuin mitä on jo tehty, Soini vastaa.

_____________________________

Iltalehti: Raju hyökkäys Soinia vastaan: "Häpäisee Suomea"

Timo Soinin (ps) esiintyminen BBC:n HARDtalk-ohjelmassa ei miellyttänyt puolustusministeri Carl Haglundia (rkp).

Haglund on huolissaan siitä, ettei Soini ota puoluejohtajana perussuomalaisissa ilmenneitä rasistisia piirteitä vakavasti. Haglund on näreissään siitä, ettei Soini ryhdy tiukempiin toimiin puolueensa jäsenten töppäillessä, vaan on tyytynyt puhutteluihin myös rasististen lausuntojen jälkeen.

- Haastattelussa Soini ei häpäise vain omaa puolueensa vaan vahingoittaa myös koko Suomen mainetta puheillaan yhdessä maailman kunnioitettavimmista medioista. Virne naamalla hän vähättelee hyvin vakavaa ongelmaa, toteaa Haglund.

Haglundin mukaan BBC Worldin haastattelussa Soini myös epäsuorasti myöntää pettäneensä lupauksensa sulkea pois kansanedustajia, jotka tuomitaan viharikoksista.

- Puoluejohtajakollegana pidän valitettavana että Soini välttelee vastuutaan. Henkilökohtaisesti koen puoluejohtajien olevan vastuussa siitä mitä puolueen keskeiset jäsenet tekevät ja sanovat, Haglund toteaa lopuksi.

__________________________________

Uusi Suomi: Timo Soini vastaa: ”Haglund hakee pelkkää julkisuutta”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini katsoo RKP:n Carl Haglundin hakevan arvostelullaan ”pelkkää julkisuutta”. Soini kommentoi Haglundin ulostuloa Uudelle Suomelle tekstiviestitse.

Puolustusministeri Haglund (r.) totesi tänään, että Soini häpäisi Suomea BBC:lle antamassaan haastattelussa. Haglundin mielestä Soinin virne ja naureskelu paljastivat, ettei Soini ota vakavasti puheita perussuomalaisissa esiintyvästä rasismista.

–Ministerillä on sananvapaus. Minä en levittele suomalaisista saati kansanedustajasta kielteistä kuvaa maailmalle, Soini vastaa Haglundille.

–Kysyisin häneltä [Haglundilta], että häpäisikö Ruotsin media Ruotsin, kun se vaalipäivän jälkeisissä lööpeissä kutsui minua rutoksi, Soini jatkaa.

Perussuomalaisten johtaja huomauttaa lisäksi, että BBC:n haastattelussa puhuttiin pääosin Euroopan unionista ja taloudesta.

–Siitä tietysti ministeri on hiljaa, kun Suomikin EU-perustuslain vastaisesti hyväksyy tukipaketit ja Kyproksen pelastuspaketti on ovella. Haglund hakee pelkkää julkisuutta, Soini viestittää.

Jatkokysymyksiin Soini ei toistaiseksi ole vastannut. Blogissaan hän kirjoittaa, että "rasismisyytökset minua kohtaan ovat luonnollisesti täysin perättömiä".

Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli Soinia keskiviikkona HARDtalk-ohjelmassaan. Soini joutui vastaamaan ohjelmassa muun muassa kysymyksiin perussuomalaisissa ilmenevästä rasismista ja siitä, miksi kansanedustaja Jussi Halla-aho on rasismituomiostaan huolimatta saanut jatkaa puolueessa.

–Haastattelussa Soini ei häpäise vain omaa puoluettaan vaan vahingoittaa myös koko Suomen mainetta puheillaan yhdessä maailman kunnioitettavimmista medioista. Virne naamalla hän vähättelee hyvin vakavaa ongelmaa, Haglund sanoi tänään.