maanantai 11. helmikuuta 2013

Verkkouutiset: Hallinnolliset loukut pois - työpanosta lisää ja ulkomaalaisillekin töitä

Verkkouutiset: Hallinnolliset loukut pois - työpanosta lisää ja ulkomaalaisillekin töitä 11.2.2013

Työpanoksen määrän lisääminen on tärkeää ja hallinnollisia loukkuja pitäisi purkaa, arvioi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Hallinnolliset loukut saattavat olla melkoinen este työpanoksen lisäämiselle. Pienelle Suomelle kyse on pian elintärkeästä asiasta.

Esimerkiksi Tampereella työlupayksikössä kestää Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien työntekijöiden lupahakemusten käsittely Helsingin Sanomien mukaan pahimmillaan kahdeksan kuukautta. Pirkanmaan TE-toimiston johtajan mukaan yksikössä on menty vuosia liian pienillä resursseilla.

Järventauksen mielestä tällaiset hallinnolliset loukut pitäisi ehdottomasti purkaa pois.

- Näitähän on muitakin, Järventaus muistutti maanantaina pk-yritysbarometrin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Esimerkiksi sovitellussa päivärahassa saattaa hänen mukaansa kestää pitkään ennen kuin lyhyen työjakson jälkeen saa korvausta.

Elinkeinoelämän keskusliitossakaan ei pidetä nykyistä työperäisen maahanmuuton tilannetta hyvänä.

- Jos meillä olisi ollut aito työperäinen maahanmuutto, joka toisin kuin nyt perustuisi siihen, että on olemassa näkymä ja työpaikat mihin tullaan, niin se olisi ollut luojan lykky, johtaja Jussi Mustonen kommentoi EK:n suhdannekatsauksen julkistamistilaisuudessa viime viikolla.

SY:n varatoimitusjohtaja Timo Lindholmin mukaan edellisessä pk-yritysbarometrissä kävi ilmi, että yritykset kyllä palkkaisivat ulkomaisia työntekijöitä, jos mahdollista.

- Viidennes pk-yrityksistä oli jo palkannut ulkomaalaisia työntekijöitä. Se oli suurempi prosentti kuin olimme osanneet kuvitella, Lindholm kertoi.

Työ- ja elinkeinoministeriössä ollaan käynnistämässä asian johdosta kehitystoimia, mutta kyse on pitkän aikavälin asiasta kielitaitokysymyksineen.

- Kun tästä suhdanteet paranevat, niin työvoiman saatavuuskysymykset tulevat ongelmaksi, neuvotteleva virkamies Esa Tikkanen kuitenkin muistutti.

Sosiaali- ja terveysalalla työvoiman saatavuus on jo nyt ongelma, ja alalle onkin tullut uutta työvoimaa ulkomailta.

[...]