sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Verkkouutiset: HBL:n luvut kertovat maahanmuuton Venäjältä yhä kasvavan

Verkkouutiset: HBL:n luvut kertovat maahanmuuton Venäjältä yhä kasvavan 17.2.2013

Ensimmäistä kertaa Suomen itsenäisyyden aikana on maahanmuutto Venäjältä suurempaa kuin Ruotsista, uutisoi Hufvudstadsbladet.

Tilastokeskuksen tietojen pohjalta ovat venäläiset nyt suurin maahanmuuttajaryhmämme. Yhteensä 5796 venäläistä muutti Suomeen vuonna 2012.

Virolaiset tulivat toiseksi eniten Suomeen. Kolmanneksi suurimman ryhmän, ruotsalaisten osuus on ollut laskeva 90-luvun alun jälkeen.

Suomessa noin 60 000 ihmisellä on nyt venäjä äidinkielenään. Heistä 29 500 on yhä Venäjän kansalaisia.

Siirtolaisinstituutin johtaja Ismo Söderling uskoo tämän maahanmuuttotrendin säilyvän.

- Mitkään merkit eivät viittaa siihen, että maahanmuutto Venäjältä vähenisi - päinvastoin. Suomi on 20 vuotta jäljessä muuta Eurooppaa, jossa maahanmuutto on ollut vauhdissa jo vuosikymmeniä. Venäjän maaseudulla on poismuutto käynnissä, ja useat päätyvät kaupunkeihin tai ulkomaille, Söderling kertoo.

Söderlingin mukaan Suomen kotimaata korkeampi elintaso ja työmahdollisuudet houkuttelevat venäläisiä. Venäläiset ovat sijoittuneet kaikille työelämän osa-alueille. Venäläisten koulutus on myös tasokasta, mutta työttömyys on kolme kertaa korkeampi kuin koko Suomessa.

- Venäläisillä on korkea kouluttautumisaste. Neljäsosa on korkeakoulutettuja, mikä on enemmän kuin maahanmuttajilla keskimäärin. He ovat selkeä resurssi Suomelle, mutta me emme osaa hyödyntää heidän korkeaa koulutustaan, Söderling jatkaa.

Marraskuusta lähtien Suomessa on työstetty viisumivapautta Suomen ja Venäjän välille. Kun viisumivapaus astuu voimaan, suomalaisen työelämän houkuttelevuus kasvaa ja maahanmuutto lisääntynee molempiin suuntiin.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan viisumivapaus on realistinen viiden vuoden sisään.